Overslaan en naar de inhoud gaan

Google gebruikt AI voor energiezuinigere koeling datacenter

Google gebruikt sinds enkele maanden een AI-systeem van dochterbedrijf DeepMind om het stroomverbruik van de eigen datacenters zo laag mogelijk te houden. Volgens de techfabrikant is hierdoor het stroomverbruik van de datacenters inmiddels al met 30 procent verminderd.
green datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped from original
CC BY 2.0 - Flickr.com - cropped fro

Al in 2016 ontwikkelden Google en DeepMind een AI-oplossing die aanbevelingen doet over de temperatuur in de datacenters. Dat systeem verzamelde operationele data over de koelapparatuur en gaf de technici van Google advies over het optimaliseren van het energieverbruik in de datacenters, door te voorspellen welke gevolgen wijzigingen in de temperatuur voor het energieverbruik zullen hebben.

Momentopname

Inmiddels hebben beide bedrijven al een aantal maanden een AI-systeem in de datacenters van Google geïmplementeerd wat direct aan de knoppen van de energie- en koelsystemen zit. Het systeem staat om veiligheidsredenen nog wel onder menselijk toezicht.

Het systeem neemt iedere vijf minuten een momentopname van de data die het verzamelt in de koelapparatuur. Het systeem zendt de duizenden verschillende meetgegevens naar de ‘neurale netwerken’ van het AI-systeem, die voorspellen hoe verschillende combinaties van mogelijke acties het toekomstige energieverbruik zullen beïnvloeden. Op basis van de gegevens identificeert het AI-systeem vervolgens welke acties het energieverbruik minimaliseren terwijl het volgens volgens Google "voldoet aan een robuuste set van veiligheidsbeperkingen".

Flinke besparing

De implementatie heeft volgens Google inmiddels al een besparing van 30 procent opgeleverd. Toch is dit minder dan verwacht. DeepMind heeft bij de ontwikkeling van het systeem ingezet op een besparing van 40 procent. Toch kan de stroombesparing de komende tijd nog oplopen meent Google, volgens het bedrijf is de software de afgelopen periode bewust wat teruggehuden om een betere balans te houden tussen stroomefficiëntie en betrouwbaarheid. De Google verwacht dat de besparing de komende periode verder oploopt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in