Overslaan en naar de inhoud gaan

BZK richt Open Source Program Office op

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het werken met open source sterk stimuleren en heeft daarvoor een Open Source Program Office (OSPO) opgericht. Dit moet interne blokkades en knelpunten rondom open source wegnemen.
staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Koninkrijkszaken en Digitalisering, kondigde de komst van het OSPO vandaag aan tijdens de EU Open Source Policy Summit. Doel van het OSPO is dat uiteindelijk alle nieuwe software van het ministerie open source wordt ontwikkeld. Het OSPO moet afspraken maken met de verschillende onderdelen van Binnenlandse Zaken over het uitvoeren van pilots of het open source maken van bestaande applicaties. Daarmee moet kennis worden opgedaan om de omschakeling naar open source werken te kunnen maken. Op termijn wil Van Huffelen dat de gehele overheid overstapt op open source.

Het OSPO wordt onderdeel van CIO BZK. Het zal samenwerken met verschillende beleids- en stafdirecties, onder meer op het gebied van inkoop, openbaring van overheidsinformatie en de European Digital Identity wallet. Dit moet ertoe leiden dat op termijn open source “het nieuwe normaal” wordt op het ministerie. In 2020 introduceerde het ministerie al de beleidslijn ‘Open, tenzij…’, die stelt dat de broncode van overheidssoftware open source moet zijn, tenzij er gegronde redenen zijn hiervan af te wijken. Dat uitgangspunt vindt echter nog maar zeer beperkt navolging tot nu toe.

De oprichting van het OSPO is het gevolg van een aanbeveling uit het onderzoek ‘Opensourcewerken: de vrijblijvendheid voorbij’ dat vorig jaar door Berenschot is uitgevoerd in opdracht van BZK. De Europese Commissie heeft in 2020 al een OSPO opgericht, waarmee BZK zal samenwerken, zo zegde Van Huffelen toe.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in