Overslaan en naar de inhoud gaan

Open source verplicht voor inlogmiddelen bij overheid

De middelen om in te loggen bij de overheid moeten op termijn open source zijn. Dat is opgenomen in de ministeriële regeling, waarin de eisen staan die worden gesteld aan inlogmidddelen voor burgers en bedrijven.
Inlogscherm
© Pixabay Public Domain CC0
Pixabay Public Domain CC0

Volgens de Wet digitale overheid (Wdo) kunnen behalve DigiD ook private inlogmiddelen gebruikt worden om in te loggen bij de overheid. Doel is dat burgers en bedrijven veiliger kunnen inloggen bij de overheid. In de ministeriële regeling zijn de eisen te vinden waaraan die inlogmiddelen moeten voldoen. Een daarvan is dat gebruik gemaakt wordt van open source, zo meldt Security.nl.

Transparantie

Alexandra van Huffelen, als staatssecretaris van Digitale Zaken verantwoordelijk voor deze regeling, stelt dat gekozen is voor open source om transparantie te verkrijgen over de werking van inlogmiddelen. “Zo is voor eenieder kenbaar hoe inlogmiddelen werken en is daarmee controleerbaar hoe de verwerking van persoonsgegevens plaatsvindt. Dit doel wordt bereikt door de broncode te publiceren. Van belang is daarbij dat dit op een zodanige manier gebeurt dat deze ook daadwerkelijk raadpleegbaar en controleerbaar is." 

Community’s die meekijken met de broncode, zijn volgens Van Huffelen ook van grote waarde. Velen kunnen zo de broncode onderzoeken en verbeteringen voorstellen. “Dit veel-ogen-principe is een aanvullende waarborg voor de veiligheid en betrouwbaarheid van inlogmiddelen. Een belangrijk voordeel van open source”, aldus de staatssecretaris.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in