Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple wil uitleg van developers over gebruik van sommige API's

Makers van iOS-apps moeten vanaf deze herfst gaan uitleggen waarom ze bepaalde API's gebruiken in hun app. Dat is een nieuwe regel die Apple heeft ingesteld. Met de maatregel wil Apple fingerprinting tegengaan.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

Een aantal API's zij nu door Apple geclassificeerd als 'Required Reason API's', aldus het bedrijf op zijn website. Worden dergelijke API's gebruikt in een app, dan moet de developer in zijn privacymanifest uitleggen waarom deze gebruikt wordt. Daarnaast moet een developer controleren of de app de API alleen maar gebruikt voor de verwachte doeleinden.

Met de maatregel wil Apple dus fingerprinting tegengaan. Dat is een techniek waarbij gebruikers gevolgd worden over verschillende apps en websites. Van Apple mag die techniek echter niet gebruikt worden, ook niet als een gebruiker wel akkoord gaat met dat de app diegene volgt. 

API's die onder de nieuwe regel vallen, kunnen bijvoorbeeld bij timestamps van bestanden, bij de system boot time en bij de beschikbare schijfruimte. 

Zorgen van developers

De nieuwe maatregel gaat geleidelijk in. Apple gaat vanaf deze herfst e-mails versturen naar developers die een app uploaden naar de App Store met een required reason API erin, zonder dat er beschreven is waarom de API gebruikt wordt. Apps die het gebruik van een required reason API niet beschrijven in hun privacymanifest worden dan niet langer geaccepteerd door App Store Connect. Ontwikkelaars kunnen hier nog wel tegen in beroep gaan. 

Developers hebben echter al zorgen over de nieuwe regel, vertellen zij aan 9to5Mac. Makers van apps zijn bang dat er door de nieuwe regel er veel meer apps en updates aan apps afgewezen worden. Ontwikkelaars wijzen er bijvoorbeeld op dat UserDefaults één van de required reason API's is. Dat is een basis-API die gebruikersvoorkeuren voor een app opslaat. Heel veel apps gebruiken deze API dus en dat kan betekenen dat die allemaal afgewezen worden, omdat ontwikkelaars vergeten zijn een uitleg toe te voegen. 

9to5Mac stelt tegelijkertijd dat het handhaven van het gebruik van deze specifieke API lastig kan zijn. De meeste ontwikkelaars kunnen immers aangeven dat ze de API gebruiken om gebruikersvoorkeuren op te slaan. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in