Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe containervariant van Windows Server debuteert

De derde variant van Windows Server voor containers is nu beschikbaar voor beheerders en developers die meedoen aan Microsofts testprogramma Windows Insider. Het kortweg 'Windows' geheten basis-image heeft wat meer functionaliteit aan boord dan voorgangers Nano en Core, met het oog op legacy-applicaties.
Windows
© Microsoft
Microsoft

Microsoft heeft deze derde uitgeklede variant van Windows Server voor gebruik in containers begin dit jaar al aangekondigd, op zijn Build-conferentie. Het image is nu te downloaden voor Windows Insiders. Microsoft spiegelt het voor als nuttig voor "applicaties met aanvullende API-dependancies". De leverancier heeft feedback van IT-professionals en developers heeft gekregen dat zij technische behoeften hebben waar Nano Server en Windows Server Core niet aan kunnen voldoen.

Ontbrekende componenten

In een blogpost stelt Microsoft nu dat er nogal wat klanten zijn die hun legacy-applicaties willen overhevelen naar containers. Dit om de voordelen te plukken van containerorkestratie en beheertechnologieën zoals Kubernetes. "Echter, niet alle applicaties zijn makkelijk te containeriseren", schrijft Lars Iwer, program manager voor Microsoft virtualisatiesoftware Hyper-V. "In sommige gevallen vanwege ontbrekende componenten zoals support voor proofing [taalondersteuning en -controle - red.], wat niet is opgenomen in Windows Server Core."

Iwer vervolgt dat sommige andere klanten containers wilden gebruiken om geautomatiseerde tests te draaien voor de gebruikersinterface of voor andere grafische mogelijkheden zoals Microsofts DirectX-technologie. Dit dan als onderdeel van hun ontwikkelprocessen voor continuous integration en/of continuous delivery (CI/CD). Voor dergelijke tests is dan Windows-functionaliteit vereist die tot op heden niet beschikbaar was voor containers. "Met het nieuwe Windows container-image bieden we nu een derde optie om uit te kiezen op basis van de vereisten van de workload", legt de Microsoft-manager uit.

Ook oog voor legacy

De Windows-leverancier werkt al geruime tijd aan ondersteuning voor - en steeds verder gaande omarming van - containertechnologie. Het belicht daarbij de mogelijkheden voor zakelijke flexibiliteit, wat voortkomt uit beter beheer en soepelere software-ontwikkeling. Moderne apps genieten daarbij veel aandacht, maar het nu uit te proberen derde container-image verschuift de focus naar bestaande applicaties en cloudmigratie daarvan.

Microsoft prijst de voordelen van containers aan:

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in