Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsofts (zoveelste) transformatie

Microsoft is duidelijk door zijn nieuwste transformatie heen. De ICT-firma die voor velen nog synoniem is met Windows en Office, is voor de zoveelste keer getransformeerd. Het is daarbij niet slechts van gedaante veranderd, maar ook qua innerlijke werking overstag gegaan. Cloud is Het Nieuwe Microsoft, met dat als springplank naar AI.
Transformatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Wat is Microsoft? Microsoft is ... Op die puntjes vallen vele antwoorden te geven die onderling flink van elkaar kunnen verschillen. En het gros van die uiteenlopende - en soms zelfs tegenstrijdige - antwoorden is correct. Microsoft is een kleine producent van programmeertalen, voor niet serieus te nemen microcomputers. Klopt, in de prille begintijd van de software-onderneming van de piepjonge Bill Gates en Paul Allen. Microsoft is een praktische maker van programmeertools, voor dat snelgroeiende nieuwe fenomeen van microcomputers. Klopt, in de toen volgende fase van het bedrijf.

Apps voor Apple, OS voor IBM

Microsoft is een marktgerichte maker van handige applicaties, voor andermans besturingssystemen zoals die van Apple. Wederom correct. Microsoft is een sluwe aanbieder van een primitief pc-besturingssysteem, voor IBM's personal computer maar ook voor de alle partijen op de ontluikende markt der pc-kloonmakers. Alweer juist. Microsoft is een gehaaide geldmachine die de ene na de andere nuttige applicatie weet te bieden, middels strategische overnames en (door)ontwikkeling. Tsjek, de transformatie bij het ontluiken van de pc-markt die uiteindelijk ook de serverwereld heeft bereikt.

Microsoft is een marktdominante software-aanbieder, van het eigen platform Windows, wat compleet met bijbehorend ecosysteem klanten gemak en lock-in kan brengen. Klopt ook. Microsoft is een grootmacht die met zijn Office-pakket praktisch onmisbaar is voor bedrijfsleven en overheid. Alweer een goed antwoord. Microsoft is een monopolist die zich flink heeft verkeken op de moderne mobiele markt, die is geïnitieerd door de iPhone en vlot gevolgd door Android. Tsjek, dubbeltsjek, en zie ook de honend lachende CEO Steve Ballmer (die daar toen op dat moment wel een punt had, maar historisch gezien de plank flink missloeg).

Yahoo! inhalen, reiken naar cloud

Microsoft is een laatkomer op de groeimarkt van online-diensten, en heeft internetreuzen als Yahoo! en Google in te halen. Bing!, zoals de baas van Friends' Chandler zou zeggen. Microsoft is een olietanker die strategisch aan het bijsturen is, en daarbij voormalig melkkoe Windows loslaat. En zelfs gratis weggeeft aan eindgebruikers. Nog steeds correct. Microsoft is een laatkomer op de cloudmarkt, die wordt gedomineerd door AWS en Google. Klopt, een relatief recente transformatie van het bedrijf onder leiding van CEO Satya Nadella.

Microsoft is een vliegtuig dat meerdere clouds doorkruist, op grote hoogte. Zie maar de positie in het Magic Quadrant van marktvorser Gartner, waar Microsoft in de kopgroep zit, en AWS op de hielen zit. Klopt, en niet alleen voor cloud in de brede zin maar voor verschillende soorten clouds. En trouwens ook in de afgelopen jaren. Zie daarbij ook de kersverse miljardendeal van de Amerikaanse telecomreus AT&T met Microsoft, die overigens een dag later is gevolgd door een clouddeal van AT&T met IBM. Kortom: is het een vogel, is het een vliegtuig? Nee, het is Het Nieuwste Microsoft (tm AG Connect).

PS En is Microsoft straks AI-aanbieder pur sang? Cloud kan dienen als springplank voor die volgende golf aan waardevolle IT-innovatie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in