Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft neemt AMD Epyc op in cloudaanbod

Microsoft neemt AMD’s Epyc-processors op in zijn cloudaanbod om bepaalde soorten virtuele machines (VM’s) te draaien. Deze serverchips van AMD hebben eerder dit jaar hun debuut gemaakt en zijn gebaseerd op de geheel nieuw ontworpen Ryzen-architectuur.
Epyc-processor
© AMD
AMD

AMD had onder meer Microsoft al als partner op zijn Epyc-lanceringsbijeenkomst in juni. De Windows-maker heeft zijn marktdominante besturingssysteem voorzien van aanpassingen om nieuwe mogelijkheden van Ryzen te benutten. Deze relatie wordt nu versterkt met de omarming van Epyc-processors als ondergrond voor Azure-VM’s.

In-memory analytics

De serverchips van AMD doen in Azure dienst voor VM’s met snelle storage-toegang én hoge prestaties (HPC, high performance computing). Dit haakt volgens AMD goed aan op de sterke punten van Epyc. De processorproducent noemt als geschikte toepassingen het draaien van grote databases, het uitvoeren van in-memory analytics, en het benutten van NoSQL-databases.

Microsoft schaart dit in zijn L Series van verschillende soorten VM’s op Azure. Tot op heden doen Intels Xeon-processors daar dienst, met 4 tot 32 cores. AMD vertelt dat de op Epyc gebaseerde Lv2 Series schaalt van 8 cores als low-end tot wel 64 cores. “Microsoft gebruikt het 32-core Epyc-topmodel”, vertelt vice-president Scott Aylor, verantwoordelijk voor AMD Enterprise Solutions.

Zelfontworpen servers

De gebruikte AMD-chip draait op een basiskloksnelheid van 2,2 GHz en kan met een enkele core pieken naar 3 GHz. Microsoft steekt die processor in dualsocket servers gebaseerd op zijn zelf ontworpen Olympus-platform. Net als cloudgiganten als Google en Facebook ontwikkelt Microsoft eigen, open serverdesigns om zijn grootschalige cloudactiviteiten beter te kunnen faciliteren.

AMD lift nu met zijn Epyc-processors mee op Microsofts internationale cloudaanbod. Gebruikers kunnen per direct tekenen voor de tweede versie van de L Series. Het is niet onthuld hoeveel AMD-chips, Epyc-cores en fysieke servers Microsoft nu inzet voor dit vernieuwde Azure-aanbod.

Intel-alternatief

Op vragen van AG Connect antwoordt AMD dat het verwacht dat dit slechts het begin is. Concrete bevestiging dat er na de L Series andere VM-soorten volgen, is daarmee niet gegeven. Maar, zo hint Aylor, het Olympus-platform is heel flexibel. Hij benadrukt ook de hechte relatie met het ontwikkelteam voor Windows Server en de datacentertoepassing daarvan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in