Development

Infrastructuur
Microsoft Azure server

Microsoft maakt alpha-versie Azure server open source

Microsoft wil de gezamenlijke ontwikkeling in het Open Compute Project aanjagen

Microsoft Azure server © Microsoft
1 november 2016

Microsoft wil de gezamenlijke ontwikkeling in het Open Compute Project aanjagen

Microsoft licht vandaag de details van dit project Olympus toe op het congres Zettastructure in Londen. Het doel is een nieuw model voor open source hardware ontwikkeling neer te zetten waaraan met 'cloud speed' door verschillende partijen aan wordt gewerkt.

Kushagra Vaid,general manager van Microsofts afdeling Azure Hardware Infrastructure, geeft al toelichting op het project in een blog. Hij stelt dat de ontwikkeling van open source hardware meer in de pas moet gaan lopen met die van open source software. Tot nog toe is het zo dat de hardware die als open source beschikbaar komt, al vrijwel volledig is uitontwikkeld. De lessen die uit de ontwikkeling van open source software kunnen worden getrokken, is dat het juist goed werkt wanneer een ruw idee wordt geïntroduceerd en daarna in een gezamenlijk project tot een productierijp product wordt ontwikkeld.

Al in alpha status openbaar

Daarom introduceert Microsoft nu nieuwe ontwerpen voor de Azure servers die voor ongeveer de helft klaar zijn. De specificaties worden op GitHub gepubliceerd. Duidelijk is dat de servers in project Olympus een nieuw type universeel moederboard hebben, een stroomvoorziening die onder meer met behulp van ingebouwde accu's een zeer hoge betrouwbaarheid bieden, een chassis met een high density storage expansion en een universal rack power distribution unit die garandeert dat toepassing in elk datacentrum ter wereld mogelijk is. De servers en de opstelling is modulair opgebouwd zodat er veel mogelijkheden zijn voor een eigen invulling.

Ook Google en AWS zijn deelnemers aan het Open Compute Platform waar zij kennis en ervaring met megadatacentra willen delen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.