Overslaan en naar de inhoud gaan

Cloud valt tegen voor IBM

IBM kende een slechte start van het jaar. Het Amerikaanse technologieconcern zag de omzet in het eerste kwartaal teruglopen, onder meer bij de voor het bedrijf belangrijke cloudactiviteiten. De omzet uit cloud en cognitive software liep met 5,2 miljard dollar terug naar 5 miljard. De totale bedrijfsomzet bedraagt 18,2 miljard dollar, wat een lichte daling is. De overname van Linux- en cloudbedrijf Red Hat à 33 miljard dollar moet formeel nog worden afgerond.
Red Hat (Jim Whitehurst) IBM (Ginny Rometty)
© IBM
IBM

Tegenover het kwartaalresultaat van 18,2 miljard dollar voor de eerste periode van dit jaar staat 19 miljard dollar omzet in het eerste kwartaal van vorig jaar. Qua winst komt IBM nu uit op 1,6 miljard dollar, in vergelijking met 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Opvallend is de halvering van de omzet uit cloudactiviteiten, die IBM op één hoop telt met cognitive software. Laatstgenoemde omvat geavanceerde analytics en de bekende AI-dienst Watson van IBM.

Red Hat als uitweg

CFO Jim Kavanaugh stelt dat de mindere prestaties op het vlak van clouddiensten onder meer komen door negatieve wisselkoerseffecten. Beleggers lijken echter niet tevreden met die uitleg: in de nabeurshandel op Wall Street is het aandeel IBM flink gedaald. Vóór de bekendmaking van de kwartaalcijfers wist persbureau Bloomberg al te melden dat analisten halsreikend uitkijken naar Red Hat. Dat opensourcebedrijf is in oktober door IBM overgenomen, maar de afronding van die deal volgt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar. Dan gaan de resultaten van die Linux- en cloudsoftware-ontwikkelaar meetellen voor IBM.

Voor deze overname telt de koper 33,4 miljard dollar neer en daarmee is het de grootste in de historie van het oude Amerikaanse bedrijf. Met de aankoop wil IBM juist zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. De neergang qua financiën uit IBM's activiteiten loopt al enkele jaren en CEO Ginni Rometty werkt eraan om de techfirma om te turnen in een databedrijf. Daarbij zijn AI en cloud, maar ook blockchain en quantum computing cruciale elementen waar IBM op inzet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in