Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows-achterblijvers gaan gedwongen over naar nieuwe versie

De allereerste release van Windows 11 is alweer bijna twee jaar oud. De ondersteuning van Microsoft voor die debuutversie (21H2 genoemd) loopt ten einde. Achterblijvers, die dus nog die oudere versie draaien, worden gedwongen ge-upgrade naar een recentere release (22H2).

Start-menu Windows 11
Windows 11
Microsoft

Vanaf 10 oktober dit jaar krijgen systemen die Windows 11 21H2 draaien geen updates meer, ook niet voor beveiligingsgaten. Die datum voor de zogeheten end-of-service (EOS) geldt voor alle verschillende varianten van het clientbesturingssysteem: Home, Pro, Pro Education en Pro for Workstations. Microsoft heeft in de afgelopen zomervakantie dit aankomende einde nog apart aangekondigd.

Gebruikers helpen

Klanten die problemen ondervonden met zo'n oudere release en bij Microsofts supportafdeling aankloppen, moeten eerst hun besturingssysteem updaten. Nu laat de softwareleverancier weten dat dit geforceerd gaat worden. "Om je te helpen beschermd en productief te blijven zal Windows Update automatisch een 'feature update' initiëren voor Windows 11", aldus de mededeling.

Deze geforceerde update geldt voor consumentencomputers en voor zakelijke pc's die niet door een eigen IT-afdeling of IT-dienstverlener worden beheerd. De automatische update geldt voor apparaten die op de EOS-datum zitten of zelfs enkele maanden daarvoor. Na deze gedwongen upgrade van Windows krijgt het besturingssysteem gewoon z'n maandelijkse updates, die "kritiek zijn voor beveiliging en ecosysteemgezondheid", aldus Microsoft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in