Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet-communicerende ICT hindert zorg

Artsen en verpleegkundigen slaan alarm over fouten en problemen doordat gebruikte ICT-systemen niet met elkaar communiceren. Verkeerde doseringen en onnodige behandelingen zijn het gevolg.
© Tergooi
Tergooi

De oorzaak voor deze en andere zorgproblemen wordt gezien in de veelvoud aan ICT-systemen die niet met elkaar communiceren. Dit dwingt tot handwerk voor het faxen en (opnieuw) invoeren van patiëntgegevens. Zorgmedewerkers zijn dit zat, blijkt uit onderzoek door de NOS, ook omdat dit fouten in de hand werkt.

Overtikken van faxen

“We leven in 2018 en het is natuurlijk beschamend om te zien dat dat nu nog steeds is, met alle technische mogelijkheden die er zijn”, verklaart directeur Sonja Kersten van de beroepsvereniging verpleegkundigen V&VN in het NOS Journaal van zondagavond (16 september). “Iedere organisatie heeft z’n eigen systemen ingericht. Dus in het ziekenhuis, de huisarts, de apotheek, de wijkverplegingsorganisatie.”

“En die systemen communiceren niet met elkaar. En dat betekent dat er heel veel gegevens dubbel ingevoerd moeten worden, verloren gaan, dat er fouten worden gemaakt.” Het door niet-communicerende ICT vereiste handwerk omvat naast het printen van informatie en dan overtikken van faxen, ook het invoeren van handgeschreven dossiers die soms per post of koerier óf aan patiënten zelf worden meegegeven.

Doorverwijzen

De meeste missers worden gemaakt wanneer patiëntinformatie van de ene naar de andere zorginstelling gaan. Bijvoorbeeld van een algemeen ziekenhuis naar een instelling met benodigde specialisatie of expertise. Of wanneer een patiënt wordt ontslagen uit een ziekenhuis en wordt ‘overgedragen’ aan een organisatie voor wijkverpleging.

Bij zo’n doorverwijzing moeten verpleegkundigen gevoelige gegevens handmatig invoeren, blijkt uit het NOS-onderzoek onder 700 zorgmedewerkers waarvan 500 verpleegkundigen. Dit niet-zorgwerk kost tot wel een uur tijd per dag, aldus de respondenten van de peiling door de NOS. Naast de werkbelasting uiten zorgverleners vrees voor patiëntenrisico’s, door bijvoorbeeld verouderde informatie in het ene systeem ten opzichte van een ander, niet-communicerend systeem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in