Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-veiligheid ziekenhuizen wordt onder de loep genomen

Nederlandse ziekenhuizen worden nu onderzocht op de staat van hun digitale veiligheid. Dit na een reeks incidenten, waaronder ook ransomware waardoor gegevens zijn gegijzeld.
gezondheidszorg
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de digitale veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Aanleiding is de ICT-storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel eerder deze maand, de problemen met ICT in het Radboudumc in Nijmegen in januari en verschillende ransomware-aanvallen op ziekenhuizen in de afgelopen jaren.

Het grotere plaatje

"De Onderzoeksraad wil deze voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid", verklaart de organisatie. Daarbij kijken de onderzoekers vooral naar hoe ziekenhuizen storingen en misbruik van informatietechnologie proberen te voorkomen. De blik beperkt zich niet tot alleen de zorginstellingen: ook ketenpartners worden onder de loep genomen.

Verder kijkt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in hoeverre de ziekenhuizen voorbereid zijn om de gevolgen van storingen en ICT-misbruik te beperken. Een recent geval is de privacyschending van realityster Barbie (Samantha de Jong) bij het Haga-ziekenhuis. Personeel daar had haar medische dossier ongeoorloofd ingekeken. Het Haga-ziekenhuis heeft daarop een onderzoek ingesteld en vervolgens de tientallen betrokken medewerkers een officiële waarschuwing gegeven.

Brief, pop-up en online-cursus

Daarnaast krijgen alle medewerkers een brief waarin het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy nog eens wordt benadrukt. Verder krijgen medewerkers een waarschuwende melding wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in