Overslaan en naar de inhoud gaan

SURFnet als eerste DNSSEC-beveiligd in .nl-topdomein

SURFnet werkt al sinds begin dit jaar aan de beveiliging van het domein met DNSSEC, de 'veilige' variant van het Domain Name System ofwel de verwijsindex van internet. De organisatie die het netwerk tussen universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen faciliteert, heeft de zomer gebruikt om de laatste tests te doen. Nu kunnen de instellingen zelf hun domeinen 'ondertekenen'.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

DNSSEC helpt fraude voorkomen
Het DNS is de verwijsindex die een domeinnaam koppelt aan het IP-adres van de fysieke server waarop de website draait. DNSSEC helpt te voorkomen dat een websurfer ongemerkt terechtkomt op een malafide variant van de website die hij heeft opgevraagd. De authenticatie werkt alleen wanneer de DNS-naam van een opgevraagde webserver een DNSSEC-handtekening heeft die kan worden gevalideerd.

SURFnet gaat de aangesloten instellingen begeleiden met een blog waarop 3 DNSSEC-experts hun kennis en ervaring delen. De organisatie streeft ernaar alle aangesloten instellingen hun domeinen te laten ondertekenen. In de eerste helft van 2011 wil SURFnet daar een begin mee maken.

Opzetten van een volledig vertrouwde keten nu mogelijk
SIDN, de beheerder van het .nl-domein, heeft ook vandaag de mogelijkheid geopend voor organisaties hun publieke sleutel in te dienen. SIDN heeft zelf zijn eigen publieke sleutel van het .nl-domein enkele dagen geleden gepubliceerd in de rootzone, het hoogste niveau in de verwijsindex van het internet. Daardoor is het nu mogelijk voor gebruikers van SURFnet een volledig 'vertrouwde' keten op te zetten met een website in een ander 'topdomein' dat met DNSSEC is beveiligd. SIDN hoopt eind 2011 DNSSEC voor alle .nl-domeinen in te kunnen voeren.

Nederland hoopt daarmee een van de grootste en veiligste landendomeinen ter wereld te worden. De Britse minister van Defensie pleitte er onlangs nog voor het toepassen van DNSSEC verplicht te stellen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in