Overslaan en naar de inhoud gaan

Enorme boete voor online delen muziek

De advocaat van de 33-jarige vrouw, Jammie Thomas-Rasset uit de staat Minnesota, wil hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak. Hij vindt de straf die staat op het overtreden van de federale auteurswet onredelijk. Per liedje kan de boete uiteenlopen van 750 tot 150.000 dollar.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Schikkingsaanbod afgewezen
De platenindustrie, die de rechtszaak tegen Thomas-Rasset had aangespannen, had haar een schikking aangeboden. In dat geval had de vrouw 25.000 dollar aan een goed doel binnen de muzieksector moeten doneren. Zij was niet op dit aanbod ingegaan.

'Voornamelijk eigen cd's geript, het delen ging niet bewust'
Ter verdediging had Rasset aangevoerd dat zij niet wist dat op haar pc Kazaa-software was geïnstalleerd. De software van het inmiddels opgedoekte Kazaa-netwerk werd niet alleen gebruikt om liedjes te downloaden maar ook om dezelfde muziek te delen met andere internetgebruikers. Volgens Thomas-Rasset had zij het merendeel van de omstreden liedjes overigens zelf ‘geript’ van cd’s uit haar verzameling.

De gok op een derde rechtszaak pakte onvoordelig uit
De rechtszaak waarin vorige week uitspraak is gedaan, is de derde zaak tegen de vrouw over hetzelfde vergrijp. De eerste zaak, in 2007, eindigde met een boete van 222.000 dollar. De rechter verklaarde deze zaak ongeldig. In een tweede rechtszaak veroordeelde een jury Thomas-Rasset tot betaling van 1,92 miljoen dollar. De rechter verlaagde die straf tot 54.000 dollar maar suggereerde een schikking of een derde rechtszaak om het definitieve schadebedrag te bepalen. De vrouw koos voor het laatste, maar blijkt zichzelf daarmee geen plezier te hebben gedaan.

Branche wil gedragsverbetering, maar is gestopt met rechtszaken
De brancheorganisatie RIAAA wijst er in een reactie op dat in de 'gedeelde map' op de pc van de vrouw meer dan 1700 liedjes waren aangetroffen. De RIAAA zegt te hopen dat Rasset na 3 rechtszaken "eindelijk de verantwoordelijkheid op zich neemt voor haar daden".

De aangeklaagden in veel soortgelijke zaken hebben wel schikkingen buiten de rechtszaal getroffen. In 2008 is de Amerikaanse muziekbranche gestopt met het aanspannen van rechtszaken tegen consumenten wegens het illegaal delen van liedjes op internet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in