Overslaan en naar de inhoud gaan

Datadiefstal overtreft fysieke fraude

Het bedrag dat bedrijven kwijt zijn aan datadiefstal is de laatste 12 maanden opgelopen tot 1,7 miljard dollar, 20 procent meer dan 2009. Ruim 27 procent van alle organisaties heeft nu met deze vorm van criminaliteit te maken, vergeleken met 18 procent in het voorgaande jaar. De verbreiding van fysieke diefstallen is daarentegen iets afgenomen, van 28 naar 27 procent.
Stapel papieren dossiers
© CC - Flickr
CC - Flickr

Meest getroffen branches
Datadiefstal komt naar verhouding het meest voor in informatie-intensieve branches. De financiële dienstverlening springt er in dit opzicht uit met een toename van 24 naar 42 procent tussen 2009 en 2010. Zakelijke dienstverleners doen daar nauwelijks voor onder met een groei van 27 naar 40 procent in het laatste jaar. Ook de sector technologie, media en telecom is vaak het slachtoffer, getuige de toename van 29 naar 37 procent.

Oorzaken
Robert Brenner, vice-president van opdrachtgever Kroll, denkt dat datadiefstal zo sterk toeneemt doordat gegevens steeds makkelijker ‘draagbaar’ zijn. De daders – vaak vertrekkende of ontevreden medewerkers – kunnen gegevens makkelijk meenemen bij gebrek aan voldoende controle. Bovendien zijn de fraudeplegers zich steeds meer bewust van de waarde van intellectuele eigendommen.

Angst voor fraude in brede zin (inclusief fysieke diefstal) weerhoudt bijna de helft van de ondervraagde bedrijven ervan hun internationale activiteiten uit te breiden. De grootste barrières in dit opzicht vormen China, Afrika en Latijns-Amerika.

Daders vaak 'insiders'
Een conclusie van de onderzoekers is dat fraude doorgaans van binnenuit komt: zowel jonge werknemers als hoger management behoren met elk 22 procent tot de belangrijkste plegers van fraude. Bedrijven krijgen het advies regelmatig te evalueren hoe ze de toegang tot informatie in hun organisatie hebben geregeld om zeker te zijn dat die gelijke tred houdt met de stand der techniek, aldus Brenner.

Het onderzoek naar mondiale fraude is uitgevoerd door de onderzoekstak van het Britse managementblad The Economist. In totaal zijn meer dan 800 hogere managers ondervraagd, verdeeld over Noord-Amerika (29 procent), Europa (25 procent), Azië/Pacific (24 procent), Latijns-Amerika (11 procent) en het Midden-Oosten en Afrika (11 procent).

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in