Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla zet belangrijke stap richting 'echte' robotauto

Elon Musk heeft in een tweet aangekondigd dat een beperkt aantal heel goede en voorzichtige automobilisten volgende week de langverwachte optie Full Self-Driving (FSD) krijgen. Het gaat om een volgende stap in het bèta-testprogramma.
Tesla robotauto
© Microsoft
Microsoft

Hoewel Full Self-Driving suggereert dat de software de volledige controle over de auto krijgt, kunnen de Tesla-rijders met de optie zeker niet iets anders gaan doen tijdens de rit.

Het gaat slechts om een extra set eigenschappen die de automobilist assisteert bij de besturing. Zo kan de auto zelf van baan wisselen op de snelweg, met een druk op de knop uit een (krappe) parkeerplaats komen zonder chauffeur achter het stuur (smart summon) en zelf remmen voor stoplichten en kruisingen met een stopbord.

De smart summon-eigenschap werd een jaar geleden jaar al een keer in bèta uitgerold naar Tesla-bezitters, maar leverde nog veel problemen op, waarbij gevaarlijke situaties ontstonden die abrupt ingrijpen van medeweggebruikers vereiste.
 

Het bedrijf heeft de volledige softwarestack van AutoPilot - de basis onder het FSD-pakket - volledig herschreven, meldde CNet eind september. Daardoor kan de software nu gebruikmaken van 3D-video in plaats van 2D-video, die tot nog toe door de acht camera's in de auto wordt geregistreerd. Die fundamentele wijzigingen hebben de zorgvuldigheid van het neurale netwerk en de logica van Autopilot volgens Musk 'dramatisch' verbetert.

Zelfsturend door de stad

ZDNet meldt dat later dit jaar ook het zelfsturen in de stad mogelijk met het FSD-pakket. Het pakket kost nu nog 8000 dollar, maar Musk heeft al aangekondigd dat naarmate meer eigenschappen worden toegevoegd de prijs omhoog zal gaan.

Tesla heeft nog niet aangegeven wanneer de FSD-software uit het bètatestprogramma gaat en beschikbaar komt voor het grote publiek. Het bedrijf waarschuwt bij al deze toevoegingen dat FSD actief toezicht van een bestuurder vereisen en de auto niet autonoom maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in