Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Duitsland werkt aan eigen variant van GPT

In Europa ontstaan steeds meer initiatieven die de afhankelijkheid van de paar techreuzen op het gebied van kunstmatige intelligentie kunnen verminderen. Vorige week kondigden TNO, SURF en FNI nog aan een GPT-NL te ontwikkelen. Vandaag werd bekend dat de Duitse AI-specialist Aleph Alpha maar liefst een half miljard euro financiering heeft opgehaald voor de doorontwikkeling van Large Language Models.

Met het geld zegt de start-up op het gebied van AI te kunnen concurreren met OpenAI en grote bedrijven als Microsoft en Google.

Aleph Alpha maakt AI-taalmodellen die te vergelijken zijn met de tool ChatGPT van het Amerikaanse OpenAI. Het bedrijf werd opgericht in 2019 en wil AI-programma's maken die met name gebruikt kunnen worden door overheden en de industrie.

"Met deze nieuwste investering zullen we onze capaciteiten verder uitbreiden en onze partners in staat stellen voorop te lopen in deze technologische ontwikkeling", zegt topman Jonas Andrulis.

"Spelers nodig, niet alleen scheidsrechters"

Onder de investeerders zijn durfkapitaalgroep Innovation Park Artificial Intelligence, ingenieursgigant Bosch Group en het retail- en IT-bedrijf Schwarz Group, dat eigenaar is van supermarktketen Lidl.

Oprichter Andrulis zei maandag in Berlijn bij de aankondiging van de fondsenwerving dat politieke leiders niet te strikt moeten zijn met de regels die rondom AI verwacht worden: "We hebben ook nog een paar spelers nodig, niet alleen scheidsrechters." De Duitse vicekanselier Robert Habeck was ook aanwezig en noemde Aleph Alpha een "ongelooflijk succesverhaal."

Tanja Rückert, bestuurslid en Chief Digital Officer bij Bosch Ventures, stelde in een verklaring dat het actief ontwikkelen van generatieve AI cruciaal is voor de technologische soevereiniteit van Europa. Het bedrijf wil daarom bijdragen aan het "creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en een sleutelrol vervullen bij het vormen van deze baanbrekende technologie samen met Aleph Alpha."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in