Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland gaat AI-samenwerking aan met Frankrijk

De Nederlandse AI-coalitie gaat samenwerken met het Franse nationale AI-initiatief. De twee nationale AI-coalities willen er zo voor zorgen dat zoveel mogelijk ondernemers en onderzoekers de vruchten kunnen plukken van AI. Ze richten zich daarbij onder andere op het mkb, startups en scale-ups. Ook gaan ze onderzoeken of AI-producten een keurmerk moeten krijgen dat de hoge standaard ervan waarborgt.
artificial intelligence
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De twee coalities zullen onderzoeken hoe het mkb optimaal gebruik kan maken van AI. Ook zullen beide landen landbouwdata gebruiken om de mogelijkheden van AI voor boeren te vergroten. Bovendien wordt het ondernemers en onderzoekers makkelijker gemaakt samen EU-subsidies aan te vragen. Zij kunnen voor nieuwe uitvindingen rekenen op meer steun vanuit beide overheden. Ook gaan beide landen onderzoeken wat AI voor de gezondheidszorg kan betekenen. Later dit jaar wordt nog een aparte innovatiemissie op het gebied van AI en gezondheid georganiseerd.

De Nederlands AI-coalitie werd oktober 2019 gestart. Het plan was om in zeven jaar ruim 1 miljard euro te investeren in AI-projecten. Bij de start bleek al snel de enorme interesse in het onderwerp. De coalitie startte met 65 partijen, maar binnen een maand was ze al gegroeid naar 150 partners. 

Afgelopen januari organiseerde de coalitie een virtuele AI-missie naar Frankrijk waarbij de mogelijkheden tot samenwerking werden onderzocht. Frankrijk loopt binnen Europa voorop op het gebied van AI, aldus de Nederlandse AI Coalitie. De Fransen willen vanaf 2018 in vijf jaar €1,5 miljard investeren in AI.

Meer toenadering

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van EZK hebben Frankrijk en Nederland de afgelopen jaren meer toenadering tot elkaar gezocht op het gebied van digitalisering en AI. “We denken daar op diverse vlakken hetzelfde over: er zit enorm veel potentie in voor onze burgers en bedrijven, maar het moet wel veilig, eerlijk en mensgericht zijn.”

Volgens de staatssecretaris zijn Nederland en Frankrijk op het gebied van AI aan elkaar gewaagd. “En samen kunnen we de wereld aan. Dat hebben we op onze innovatiemissie bevestigd. De samenwerking met deze economische grootmacht in Europa gaat onze ondernemers en onderzoekers veel opleveren: niet alleen kennis, maar ook potentiële klanten. Zo kunnen wij bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit met onze slimme digitale verkeersoplossingen bijdragen aan een goed verloop van de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs plaats zullen vinden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee