Overslaan en naar de inhoud gaan

ChatGPT haperde dag lang door DDoS-aanval

GenAI-chatbot ChatGPT heeft zo'n 24 uur lang te maken gehad met korte storingen. De storingen waren het gevolg van DDoS-aanvallen, zo heeft ChatGPT-maker OpenAI bekendgemaakt. Inmiddels zijn de problemen weer verholpen. 

Gesprek met ChatGPT
Shutterstock

De problemen met ChatGPT begonnen al op 8 november, een dag na de allereerste developerconferentie van OpenAI. Tijdens die conferentie werden tal van nieuwe features onthuld en het bedrijf vermoedde in eerste instantie dat de storingen het gevolg waren van een enorme interesse in die features, zo schreef OpenAI-CEO Sam Altman die dag op X. Dezelfde dag werd aangekondigd dat er een oplossing geïmplementeerd was. Maar die bleek niet te werken.

Gisteren werd duidelijk dat ChatGPT niet overspoeld werd met geïnteresseerde gebruikers, maar door een DDoS-aanval. Zowel ChatGPT als de API waarmee ontwikkelaars het model in hun eigen applicaties kunnen implementeren, werd daardoor getroffen.

Gisteravond werden de problemen pas weer verholpen. Sindsdien werken de systemen weer als normaal.

Hacktivisten

OpenAI heeft verder geen details naar buiten gebracht over de aanval, dus officieel is onbekend wie erachter zit. TechCrunch heeft echter Telegram-berichten ingezien waarin de hacktivisten-groepering Anonymous Sudan de aanval opeist. Onderzoekers vermoeden dat deze groepering uit Rusland komt. 

Een motivatie voor de aanval is vooralsnog niet genoemd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in