Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloomberg traint AI-model op veertig jaar aan eigen financiële data

De financiële informatiedienstverlener Bloomberg heeft een eigen BloombergGPT ontwikkeld. Het is een natuurlijke taalmodel (LLM) getraind op specifieke financiële informatie die het bedrijf voor een belangrijk deel uit eigen archieven heeft gehaald.
Bloomberg screen
© Shutterstock
Shutterstock

BloombergGPT is vergelijkbaar met ChatGPT - een tekstrobot ook wel generatieve AI genoemd - maar dan gespecialiseerd in financiële teksten. "Vanwege alle redenen die generatieve LLM's aantrekkelijk maken - snel leren, tekstgeneratie, conversatiesystemen etc. - zien we enorme waarde in het ontwikkelen van het eerste LLM gericht op het financiële domein," zegt Bloomberg CTO Shawn Edwards in bericht op de eigen site.

Bloomberg had daarbij het voordeel dat het bedrijf zelf beschikt over een archief van veertig jaar aan historie over beursontwikkelingen, bedrijfsinformatie en andere historische financiële data.

Zelf gebouwd

Het LLM is niet een doorontwikkeling van een van de bestaande, algemeen getrainde LLM's, maar door Bloomberg van de grond af aan opgebouwd. Het beschikt over 50 miljard parameters, een maat voor de complexiteit van het neurale netwerk. Ter vergelijking: GPT-4, de voorloper van de huidige basis onder ChatGPT heeft ongeveer 1 biljoen parameters, zijn voorloper GPT-3 175 miljard parameters en Google's PaLM 540 miljard. Maar omdat BloombergGPT vooral getraind is op de financiële data, presteert het in benchmarkstudies beter op financiële vraagstukken dan de algemene modellen zoals GPT-3.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in