Overslaan en naar de inhoud gaan

Anthropic steekt OpenAI naar de kroon met nieuwe versie Claude, het ChatGPT-alternatief

Anthropic, het AI-bedrijf opgezet door twee ex-OpenAI-prominenten, zegt met het uitbrengen van versie 2.1 van Claude - hun tegenhanger van ChatGPT - het bedrijfsleven veel beter te kunnen bedienen. De omvang van de input op de prompt is een 'industry first', claimt het bedrijf

Claude 2.1 heeft veel meer mogelijkheden voor interactie met technologie die gebruikersorganisaties al geïmplementeerd hebben. Ook kan de 'prompt' - het invoervenster - van Claude een in de industrie unieke omvang verwerken van 200.000 tokens. Tokens zijn (delen van) woorden.

De 200K tokens staan gelijk aan ongeveer 150.000 woorden, ofwel meer dan 500 pagina's aan tekst.  Ter vergelijking: OpenAI's topversie GPT-4 Turbo kan 128K tokens aan, zei topman Sam Altman begin deze maand tegen Wired. Anthropic heeft met Claude 2.1 de tokeninput verdubbeld ten opzichte van de vorige versie. 

Tekst loopt onder kader door.

Anthropic is in 2021 opgezet door de ex-OpenAI-prominenten Daniela Amodei en Dario Amodei. Zij wilden bij de ontwikkeling van Large Language Models meer aandacht geven aan veiligheid en betrouwbaarheid dan de ruimte die de OpenAI-organisatie daarvoor gaf. Daarop hebben zij zich afgesplitst en met miljardeninvesteringen van Amazon, en deels ook van Google, timmert het bedrijf inmiddels hard aan de weg om een concurrent van formaat te worden van OpenAI. 

Een belangrijke claim die het bedrijf maakt in de productaankondiging van gisterenavond, is dat Claude 2.1 significant minder last heeft van hallucineren. Dat betekent het model minder vaak feiten verzint die niet kloppen bij het creëren van teksten. Ten opzichte van Claude 2.0 geeft het nieuwe model 30% minder  fouten en is de kans op een foute conclusie dat een document een bepaalde bewering ondersteunt, gedaald met een factor 3 tot 4. 

Grote behoefte aan meer 'prompt'-ruimte

Anthropic geeft aan dat uit gesprekken met klanten is gebleken dat er duidelijk behoefte was aan de mogelijkheid grotere documenten in te voeren, bijvoorbeeld voor het maken van samenvattingen of analyses. Met de nieuwe specificaties is het mogelijk volledige programmacodes in te voeren, financiële verslaglegging - Anthropic verwijst naar de Amerikaanse S-1 verklaringen die bij de aandelenbeurs moeten worden ingediend - of omvangrijke literaire werken als The Iliad of de Odyssee. 

De nieuwe versie van Claude is beschikbaar via de claude.ai webinterface zowel voor betalende als niet-betalende gebruikers. Het grotere prompt-venster is alleen te gebruiken door Pro-abonnees op de dienstverlening. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in