Overslaan en naar de inhoud gaan

Algoritme voor distributie Covid-19-vaccin gaat ernstig in de fout

Een algoritme dat moest zorgen voor een eerlijke verdeling van de schaarse eerste vaccins in de Verenigde Staten, maakte een fout die dit weekend tot veel ergernis leidde.
injectiespuiten
© Shutterstock
Shutterstock

Het ziekenhuis van de prestigieuze Stanford-universiteit in Silicon Valley kreeg in een eerste lichting 5000 doses van het Pfizer / BioNTech -vaccin om onder meer het personeel te beschermen. Slechts zeven van de artsen in opleiding en ander jong medisch personeel - allemaal werkzaam in het front tegen de Covid-19-epidemie - kwamen in aanmerking voor vaccinatie. Dat leidde tot scherpe kritiek en demonstraties. Inmiddels is de ziekenhuisdirectie door het stof gegaan.

Het algoritme gaf prioriteit aan het vaccineren van medisch personeel dat het hoogste risico liep bij een besmetting met Covid-19. Het hield verder rekening met de leeftijd en de afdeling in het ziekenhuis waar het betreffende personeelslid werkt. Doordat de jonge dokters en dito verpleging vaak geen vaste werklocatie hadden en hun leeftijd geen aanleiding was voor een hoge prioriteit, vielen ze buiten de vaccinatie-oproepen.

Gevaccineerden zien geen patiënt

Veel van de medische staf die wèl werd opgeroepen, werkte al vanaf maart thuis en had geen contact met patiënten. Juist de jonge teamleden hebben overuren gedraaid op afdelingen waar ze dagelijks vele Covid-19-patiënten behandelden. Een woordvoerder van Stanford Medical zei tegen The Verge dat het ziekenhuis volledige verantwoordelijkheid neemt voor de misser. "Wij wilden juist een zo ethisch en redelijk mogelijk proces hanteren."

Het excuus klinkt wat vreemd in het licht van de protestbrief die het jonge personeel publiceerde in ProPublica, waaruit blijkt dat de fout in het algoritme al op dinsdag was opgemerkt maar de uitnodigingen voor de vaccinatie pas op donderdag waren verstuurd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in