Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-hype is hilarisch, schampert Linux-schepper Linus Torvalds

De oorspronkelijke maker van opensourcebesturingssysteem Linux zet de huidige hype rond kunstmatige intelligentie (AI) neer als een "hilarisch" fenomeen om te aanschouwen. Linus Torvalds ziet de opgeklopte aankondigingen van techleveranciers met lede ogen aan. Hij stelt dat we eerst maar eens een jaar of tien moeten afwachten om te zien waar AI heengaat.

Linus Torvalds
Linus Torvalds

Linux-schepper Torvalds, die nog altijd als 'eindbaas' de scepter zwaait over de ontwikkeling van zijn creatie, deed zijn opmerkelijke uitspraken over AI op de Open Source Summit North America. Die bijeenkomst van de Linux Foundation bood hem een platform voor een gesprek met Dirk Hohndel, die bij telecombedrijf Verizon verantwoordelijk is voor open source. Hohndel zet AI weg als "autocorrect on steroids".

Pluspunt nu: Nvidia en Linux

Ondanks deze afwijzende woorden zien zowel Torvalds als ook Hohndel wel nut in AI, maar dan pas verder in de toekomst. Torvalds noemt de huidige hype rond AI "hilarisch om te zien", waarbij hij cynisch zei dat hij zelf misschien wel wordt vervangen door een AI-model.

Toch ziet Torvalds nu wel al een concreet positief effect van AI. Namelijk dat chipmaker Nvidia nu een stuk beter is in de communicatie met Linux-kerneldevelopers. Daarnaast werken de voor AI veelgebruikte chips van die producent beter samen met het geheugenbeheer in het veelgebruikte besturingssysteem. Beide zijn ingegeven door de praktische noodzaak van Linux-gebruik voor het draaien van de grote taalmodellen (large language models, LLM's) voor AI-toepassingen. In het verleden hebben Nvidia en Linux een nogal moeizame relatie gehad.

'Slimmere tools zijn onvermijdelijk'

Voor de wat verder gelegen toekomst is Torvalds positief over de mogelijkheden van AI-tools om bugs in softwarecode te vinden. Developers hebben veel tools tot hun beschikking en gebruiken die volgens hem met verve, maar het slimmer maken van die tools is een goede zaak, zo oordeelt hij. "Slimmere tools maken is de volgende, onvermijdelijke stap", schrijft ZDnet op uit Torvalds mond. Toch waarschuwt hij ook voor 'AI bullshit'.

Naast deze kritische beschouwing van AI hebben Torvalds en Hohndel nog andere techzaken behandelt in hun conversatie op de Open Source Summit. Daaronder ook developers-issues als het gebruik van tabs of juist spaties in softwarecode, wat voor kenners een fikse, polariserende discussie kan zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
LZ
Lezer#4974 Zoest 8 mei 2024

Wie zei er bij Microsoft ook alweer: "het internet stelt niks voor"

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in