Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-border patrol

De Fins-Russische grens is gesloten en nu komt de vraag hoe 1300 kilometer grens te bewaken. Gelukkig is een groot deel volkomen onherbergzaam, maar liever geen verassingen. Het is vast geen toeval dat Finland werkt aan hyperspectrale imaging satellieten. Hun startup Kuva Space zal ook de Amerikaanse markt betreden, dus ze doen iets goed.

satellietconstellatie, Kuva Space
Kuva Space

Hyperspectral Imaging (HSI) is een techniek waarbij het hele elektromagnetisch spectrum gescand wordt, dus niet alleen het zichtbare licht. Daarmee krijgen objecten unieke spectrale patronen, een spectrale handtekening zogezegd. Maak je genoeg spectrale opnames van objecten waarvan je ook echt weet wat ze zijn, dan heb je een AI-trainingsset zodat je een algoritme kunt maken dat op nieuwe spectraaldata "objects of interest" detecteert.

Bij Kuva Space gaat dat near real-time, dus vanuit de ruimte zie je door deze opnametechniek in combinatie met AI deze veranderingen niet alleen in het spectrum maar je weet dan ook wat het is. Kuva zelf spreekt van automatische detectie van veranderingen van elke soort materiaal op land en op zee. Voorbeelden die ze noemen zijn gaslekken, smokkelen, en het sterk verbeteren van de zogeheten advanced situational awareness. Dat laatste is een onmisbaar element van een dreigingsanalyse want je kunt ook net gelanceerde (hypersonische) raketten waarnemen en die dus op tijd onschadelijk maken.

Ook in Nederland doet men sinds jaar en dag onderzoek aan HSI.  Bijvoorbeeld TNO publiceerde een studie naar militaire toepassingen ervan in 2006. Het onderzoeksconsortium plaatste negen camouflagenetten die met hoge resolutie vanuit de ruimte niet waarneembaar bleken. Maar met hyperspectrale data werden ze direct zichtbaar door een afwijkend spectrum van de rest van de omgeving.

Zulke microsatellieten geven scherp zicht op wat er verandert in near real-time, niet alleen van camouflagenetten, maar ook neptanks om de vijand te misleiden en onnodig raketten te verstoken, en van grensactiviteit - hoe klein ook, laat staan bewegingen van grote hoeveelheden materieel. Met een spectrale handtekening van zulke objecten weet je dan snel en zeker wat er zoal op het aardoppervlak staat, beweegt en geplaatst wordt. Kortom, AI-ondersteunde grensbewaking, waardoor je snel en effectief kunt handelen want je ziet het van mijlenver al aankomen, wat het ook is.

De VS stelt dat Rusland een ruimtewapen ontwikkelt om satellieten onklaar te maken, zodat ze pottenkijkers, GPS en communicatie kunnen dwarsbomen. Het blijft dus een dure hobby die grenscontrole want de remedie is meer en meer satellieten de ruimte inbrengen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in