Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-beeldmaker draait lokaal voor Mac-gebruikers

Mac-gebruikers kunnen nu een lokaal draaiende app benutten die de Stable Diffusion AI inzet om beeld te genereren op basis van tekstinvoer. De gratis app Diffusers voor macOS belooft volledige privacy doordat de AI-toepassing niet in de cloud draait bij een aanbieder die aan de haal kan gaan met input én output van gebruikers. Ook minder krachtige Macs kunnen hiermee uit de voeten.
AI-beeldgeneratie
© Hanging Face Inc
Hanging Face Inc

De native Mac-app is geschreven in programmeertaal Swift van Apple en draait dus puur op de hardware van Mac-gebruikers zelf. Diffusers belooft daarmee privacy voor AI-gebruikers. Het beeldmateriaal dat zij (laten) creëren, bestaat namelijk alleen op hun eigen computer. Dit geldt ook voor informatie en termen die zij invoeren in de gratis te downloaden AI-beeldgenerator, waarvan de broncode beschikbaar is op GitHub.

Intel-chips en langzamere Macs

De app vereist macOS-versie 13.1 (Ventura), die in december vorig jaar is uitgebracht. Die nieuwste versie van Apples computerbesturingssysteem werkt op moderne Macs met de zelfontworpen ARM-chips van het bedrijf, maar ook op sommige oudere Macs met Intel-processors. Die machines missen echter wel wat voorzieningen voor machinelearning-toepassingen (ML). Dit omvat onder meer de aparte Neural Engine die Apple voor AI-rekenwerk heeft ontworpen en opgenomen in zijn ARM-SoC (System-on-a-Chip).

De makers van Diffusers hebben daar echter rekening mee gehouden. De app heeft namelijk verschillende Core ML-modellen die zijn geoptimaliseerd voor de Neural Engine, voor grafische processors (GPU's) of voor processors (CPU's). Voor relatief langzamere Macs hebben de app-makers een zogeheten gedistilleerd model (OFA small v0) gemaakt dat kleiner is, sneller draait en minder geheugen nodig heeft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in