Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nieuwe instroom gaat tekort aan IT'ers (en andere beroepen) niet oplossen'

Bestaande personeelstekorten in met name de IT, techiek, en zorg en welzijn gaan de komende jaren nog flink toenemen, voorspelt advies- en consultancybureau McKinsey in een nieuw rapport. De verwachting is dat er tegen 2030 een tekort van 1,4 miljoen mensen kan ontstaan. Daarom moet Nederland "weloverwogen keuzes" maken om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken.

Het al bestaande tekort aan IT'ers gaat volgens McKinsy toenemen tot 105.000 mensen. Voor technische beroepen ligt dat op 100.000 mensen, voor zorg en welzijn op een forse 245.000 mensen. "Nieuwe instroom zal de grote vraag naar personeel in deze specifieke tekortgebieden waarschijnlijk niet kunnen vervullen", stelt McKinsey.

Omscholing en ontwikkeling

"Dit betekent dat mensen die al actief zijn op de arbeidsmarkt deze banen zullen moeten invullen en daarom is meer mobiliteit binnen de arbeidsmarkt nodig." Het advies- en consultancybureau stelt daarom een 'trein van baantransities' voor. Dat betekent dat omscholing en ontwikkeling beter gefaciliteerd moeten worden met het oog op "banen met een hogere productiviteit waar in de toekomst vraag naar zal zijn".

Daarvoor zijn volgens McKinsey vier elementen essentieel. "Het verhogen van de productiviteit, het verder optimaliseren van de arbeidsparticipatie, het vergroten van de mobiliteit op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de arbeidsgeschiktheid van mensen. De eerste twee elementen verminderen kwantitatief de algehele krapte op de arbeidsmarkt en de laatste twee zorgen ervoor dat de beroepsbevolking aan de vraag kan voldoen."

Productiviteit verhogen

Door het verhogen van de productiviteit verwacht McKinsey dat het tekort aan personeel met 85 tot 90 procent kan afnemen. Het optimaliseren van de arbeidsparticipatie neemt een afname van de resterende 10 tot 15 procent voor zijn rekening. Daarmee zou het voorspelde tekort van 1,4 miljoen mensen kunnen worden teruggebracht tot ongeveer 200.000 mensen in 2030.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in