Overslaan en naar de inhoud gaan

Een nieuw werktijdperk

Veranderingen gaan razendsnel, zo ook binnen de HR-branche. Een nieuw werktijdperk is gearriveerd. Ik leid de innovatie en marktanalyses binnen Raet en blik in deze blog vooruit naar HR in 2020. Voor welke uitdagingen komen organisaties te staan en wat gaat er veranderen? Wat zijn de trends en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Deze blog gaat over de organisatie van de toekomst.
Agile
© Shutterstock
Shutterstock

We leven in een wereld die continu in beweging is. Veranderingen en technologieën volgen elkaar sneller op dan ooit en dat betekent dat organisaties moeten kunnen meebewegen. Uitdagingen, zoals het oppoppen van succesvolle wendbare startups, moeten het hoofd worden geboden. Hierdoor zijn organisaties genoodzaakt te kijken naar hun organisatiestructuur en visie op arbeid.

Word agile

De organisatie van de toekomst moet wendbaar zijn om te kunnen blijven anticiperen en reageren op kansen en bedreigingen in de omgeving. Kortom, de organisatie moet agile worden. Dit heeft ook impact op medewerkers. Om wendbaarheid te vergroten, zien bedrijven steeds beter dat het nodig is om zowel vaste medewerkers te hebben als een flexibele schil. Waar voorheen HR-afdelingen zich op de vaste medewerkers richtten, breidt hun werkterrein zich nu uit naar andere vormen van arbeid. Ook zien we dat top-down gestuurde organisaties veranderen en dat teams binnen een agile werkomgeving steeds meer eigen verantwoordelijkheid krijgen. Door deze teams steeds meer verantwoordelijkheid te geven, hakken zij sneller knopen door. Organisaties die agile zijn, schakelen snel en nemen in rap tempo beslissingen. Dit vraagt binnen organisaties wel om een nauwe samenwerking, vertrouwen en een cultuur waarin risico’s nemen aanvaard wordt en waar mensen fouten mogen maken.

De uitdagingen voor HR

In een agile organisatie willen medewerkers op een andere manier ondersteund worden. Dit heeft consequenties voor het HR-domein. Bijvoorbeeld voor de HR performance cyclus, beloningssystemen en de ontwikkeling van medewerkers. Binnen een agile werkomgeving staan zelfsturende of zelforganiserende teams centraal en is het resultaat de verantwoordelijkheid van het team. De nadruk ligt hier veel meer op teamprestaties, samenwerking en continue feedback in plaats van op individuele beoordelingen. De uitdagingen voor HR zitten hier in het stimuleren van de ontwikkeling van de zelfsturende teams en het creëren van een veilige omgeving waarin medewerkers elkaar feedback durven geven.

Tactisch en strategisch

Over het algemeen richt de uitdaging van HR zich – zowel nu als in de toekomst – vooral op het inzichtelijk maken van de personele behoefte van de onderneming, het aantrekken van de juiste mensen en de ontwikkeling van tijdelijke en vaste medewerkers. Om als HR steeds meer de strategische rol te pakken, is het een vereiste om de HR-administratie snel te digitaliseren. Op deze manier krijgt HR meer ruimte voor tactische en strategische onderwerpen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in