Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame keuzes dankzij technologie

Het IPCC luidde onlangs wederom de noodklok in hun derde rapport over de klimaatcrisis. Het tijdvenster voor oplossingen krimpt snel. De beste oplossingen vereisen steevast het gebruik van innovatieve technologie, niet alleen om energie te besparen, maar ook om ons te helpen betere keuzes te maken.
© Shutterstock
Shutterstock

Technologie verduurzaamt de maatschappij op alle niveau’s. Door energieverbruik te verminderen, zoals met de inzet van slimme thermostaten. Door afval te recyclen tot heel nieuwe producten. Of door het gebruik van fossiele grondstoffen zoals plastic terug te dringen.

Technologie voor beter inzicht

Maar de cruciale rol die technologie speelt in bewustwording en het maken van betere keuzes blijft vaak onderbelicht. Technologie is geen wondermiddel dat alle maatschappelijke problematiek wegneemt. Het is een hulpmiddel dat werkt zolang mensen het op een positieve manier gebruiken. Door het mogelijk te maken continu op duurzaamheid te communiceren, en duurzaamheidsinformatie en bruikbare inzichten te delen, kan de juiste inzet van technologie organisaties helpen duurzamere keuzes te maken.

Denk bijvoorbeeld aan monitoring en data-analyse om inzichten te verkrijgen over ESG-prestaties (Environment, Social, Governance). Zo stimuleert het Colombiaanse levensmiddelenbedrijf Grupo Éxito zijn veeboeren om grond te herbebossen, door met behulp van satellietbeelden en data-audits hun activiteiten inzichtelijk te maken. Een ander voorbeeld is de inzet van digital twins, digitale replica’s van fysieke scenario’s die inzichten opleveren om slimmere keuzes te maken die niet alleen grondstoffenverbruik, maar ook CO2-emissies terugdringen. Technologie kan zelfs helpen nieuwe technologische innovaties te evalueren om potentieel succesvolle duurzame concepten verder te ontwikkelen.

Multidisciplinair en mét de jeugd

Om mensen te helpen duurzamere keuzes te maken, moeten we verder kijken dan technisch vernuft en een bredere samenwerking aangaan met andere afdelingen. Helaas zijn we vaak nog slecht in samenwerken met andere disciplines. Het wordt ons toch een beetje afgeleerd in onze specialistische opleiding en carrière. Toch moeten we weer leren openstaan voor de mogelijkheid dat andermans ideeën waardevolle aanvullingen zijn op de manier waarop we zelf denken. Dit kan worden ondersteund door binnen organisaties de juiste technologie te implementeren, bijvoorbeeld door de introductie van slimme collaboratietools, zoals digitale whiteboards voor meetings.

Maar net zo belangrijk is het dat we de jeugd de vaardigheden bijbrengen die ze nodig hebben om de complexe maatschappelijke uitdagingen van vandaag op te lossen: technisch vernuft, een innovatieve mindset én het vermogen om multidisciplinair samen te werken. Dat wordt onder meer gestimuleerd door initiatieven zoals de Raspberry Pi-competitie, een jaarlijkse scholenwedstrijd rond de toepassing van technologie voor een betere wereld en een duurzamere maatschappij.

Het thema van dit jaar was innoveren om de wereld te redden, en inderdaad zagen we prachtoplossingen die ons helpen duurzamere keuzes te maken. Zoals de Statie Pi, die scholieren stimuleert om hun statiegeldflesjes niet weg te gooien, maar langs een scanner in een verzamelbak te werpen waarmee een school kan sparen voor een statiegelddonatie. Of een slimme watermeter die mensen bewust maakt van hun waterverbruik (en -verspilling). Als deze wedstrijd enige indicatie is van de manier waarop een nieuwe generatie technologie gebruikt om betere innovatieve keuzes te maken, heb ik hoop dat we goed op weg zijn naar een duurzame wereld.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in