Innovatie & Strategie

Carriere
raspberry

Dit zijn de winnaars: Raspberry Pi-competitie 2022

De wereld verbeteren met een Raspberry Pi? Waarom niet?

14 april 2022

De wereld verbeteren met een Raspberry Pi? Waarom niet?

De wereld verbeteren met een Raspberry Pi? Waarom niet? Woensdag 13 april presenteerden 15 teams van leerlingen uit het voortgezet onderwijs hun innovatieve toepassingen voor de Raspberry Pi aan elkaar, de media en een jury met onder meer AG Connect. Hun opdracht: innoveren om de wereld te redden.

De competitie kent niet één winnaar, maar vier. Daarbij werd niet zozeer gekeken naar de toegepaste techniek (die moest vooraf al aan bepaalde eisen voldoen om te kunnen meedingen), maar naar drie cruciale aspecten van innovatie: creativiteit, impact en haalbaarheid. En dan nog een laatste prijs voor een aansprekend project dat zich in alle drie de categorieën weet te onderscheiden.

De winnaars in willekeurige volgorde:

Meest creatief: de Liedjestelefoon van Kasper (18) Joost (19), Sam (18) en Johan (18), leerlingen van het Gomarus College. De Liedjestelefoon richt zich op dementerende ouderen en is bedoeld om herinneringen op te roepen. Het is een oude grijze draaischijftelefoon die door de leerlingen is leeggehaald en voorzien van een Raspberry Pi. Neem de hoorn op, draai een nummer en de telefoon speelt automatisch nostalgische nummers uit de jeugdjaren van de gebruiker. De jury prees niet alleen de fraaie afwerking van het fysieke apparaat en het gebruik van originele onderdelen zoals de draaischijf en de luidsprekers, maar ook de voorziene mogelijkheden om deze oplossing verder uit te breiden, bijvoorbeeld door de telefoon zelf op gezette tijden te laten bellen, of specifieke nummers te laten draaien die de beste herinneringen oproepen.

Meeste impact: de Smart Shower van Daniël (17), Leon (17) en Yoran (17), ook van het Gomarus College. Wie kent niet het verschijnsel dat je ’s ochtends bij het opstaan eerst de douche een tijdje laat lopen tot het water warm wordt? Dit team had uitgerekend dat daarbij al snel zo’n 20 liter schoon drinkwater per douchebeurt verloren gaat – in potentie 5000 liter per persoon per jaar! De Smart Shower pakt dit probleem aan door met behulp van een Raspberry Pi en een aantal sensoren en waterschakelaars het koele water af te vangen en voor andere doeleinden te gebruiken (zoals toiletten, planten etc). Pas als het water voldoende is opgewarmd, stroomt het uit de douche. De jury was diep onder de indruk van de grote waterbesparing die met deze vinding theoretisch gerealiseerd kan worden.

Meest haalbaar: De interactieve CO2-meter van Team Frambozentaart: Jasper (12), Pim (12), Jort (16) en Arvid (17). Deze inzending pakt een concrete uitdaging aan: het Buurtcollege Agora uit Maas en Peel huist in een verouderde school, waar ventilatie soms een probleem is. Team Frambozentaart gebruikt een Raspberry Pi en wat sensoren die het CO2-gehalte in de lucht meten. Bij verhoogde concentraties speelt het apparaat een opgenomen stem af die alarm slaat én instructies geeft om het probleem op te lossen (“Zet nu een paar ramen open!”). Verandert er niets aan de situatie, dan wordt het advies van het apparaat zelfs steeds dringender, net zolang tot het probleem is opgelost. De jury vond het prachtig dat het apparaat helemaal af en direct inzetbaar is, en bovendien leerlingen uitnodigt om de oplossing zelf te bouwen en te implementeren, waardoor het niet alleen een bijzonder nuttige, maar ook leerzame en speelse uitvinding is geworden.

Meest compleet: de watermeter van Team I-SGH, bestaande uit Jurre (17) en Rombout (17) van het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Team I-SGH bedacht een oplossing die, in navolging van de slimme energiemeters, in staat is het waterverbruik te meten van individuele huishoudelijke apparaten zoals toiletten, baden en douches. Dat doet het door een (door het team zelf 3D-geprinte) meter in de afvoerleiding te monteren die via een Raspberry Pi informatie over waterverbruik levert aan een slimme app op de smartphone. Deze vinding werd op zichzelf door de jury ook al voor elk van de drie andere categorieën genomineerd en kon dus onmogelijk zonder prijs naar huis!

Raspberry Pi
De deelnemers van de Raspberry-pi finale.

Creatief met Pi

Er waren meer vermeldingswaardige innovaties waar de jury lang over heeft gewikt en gewogen. Zo was er het idee van Owen (16) van Haert Computing om met behulp van een Raspberry Pi op maat gesneden entertainment te leveren voor specifieke doelgroepen die lang in een rij moeten wachten op bijvoorbeeld een attractie.

Er was de Automatische Paraplu van Hessel (18), Sander (18) en Ruben (17) die met behulp van een regensensor, een motortje en een Raspberry Pi automatisch een paraplu opsteekt als mindervaliden in een rolstoel door de regen moeten rijden.

En bijvoorbeeld de Statie Pi van Nathan (20), Niels (21), Nicky (25), Tycho (22) en Koen (22), die scholieren stimuleert om hun statiegeldflesjes niet lui in de prullenmand of op straat te gooien, maar langs een scanner in een verzamelbak te werpen, zodat de school kan sparen voor een statiegelddonatie aan bijvoorbeeld the Plastic Soup Foundation.

Maar ook de andere oplossingen voor irrigatie, afvalverwerking en educatie rond duurzaamheidsthema's lieten zien dat jonge mensen met beperkte middelen en wat creativiteit tot heel mooie resultaten kunnen komen.

Record aantal inschrijvingen

De Raspberry Pi competitie is een jaarlijks event dat al tien jaar lang georganiseerd wordt door PA Consulting in het Verenigd Koninkrijk – de Nederlandse tak van PA deed het dit jaar voor de vierde maal. “Helemaal geweldig”, vindt Mark Griep, Country Head voor PA Consulting Nederland: “Heel inspirerend om te zien hoe die jonge mensen doen wat in feite ons dagelijks werk is: een probleem aanpakken en het oplossen.”

Dit seizoen schreef een recordaantal van 95 Nederlandse teams zich in, al zag Griep wel hoe een deel onder invloed van corona uiteindelijk toch geen inzending kon opleveren. Dat lag deels aan de het feit dat technologie zoals sensoren plots moeilijk verkrijgbaar was, maar zeker ook aan het feit dat hybride werken niet altijd even goed is voor de samenwerking. "Je bent toch individueler bezig", denkt Griep, "terwijl juist samenwerking zo cruciaal is om van innovatie een succes te maken."

Geen beperkingen

Vooral inspirerend is het volgens Griep om te zien hoe de winnende teams niet in potentiële beperkingen denken: “Meer ervaren mensen zijn snel geneigd de boel complex te maken en allerlei lastige vragen te stellen: ‘Kan dit wel, waar halen we het budget vandaan’ – dat soort dingen. Deze leerlingen zetten gewoon hun schouders eronder en gaan aan de slag.”

Daarbij ontdekken de leerlingen meteen hoe belangrijk het is om als teams samen te werken en alle vaardigheden die ze bij verschillende vakken hebben geleerd te laten samenkomen. “De sleutel tot succesvolle innovatie ligt volgens ons precies in die multidisciplinaire samenwerking", zegt Griep. "En natuurlijk dat je succesvolle ideeën niet alleen moet bedenken, maar ook tot uitvoering moet kunnen brengen.”

De winnaars krijgen diverse prijzen die door organisatoren PA Consulting en House of Digital beschikbaar worden gesteld, waaronder een gezamenlijke activiteit naar keuze en een cheque van 500 euro. Die mag de winnende docent besteden om de vaardigheden van zijn of haar leerlingen verder uit te werken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.