Overslaan en naar de inhoud gaan

De aantrekkingskracht van AI

Het is een curieuze constatering in een onderzoek van Adobe onder 4000 respondenten: kantoorpersoneel wil graag ondersteund worden door kunstmatig intelligente systemen. Die kunnen hen verlossen van de eenvoudige routineklusjes die nu zo veel tijd opslokken, is de overwegende gedachte.
Intelligente robot
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Het heeft er de schijn van dat de respondenten hun roze bril op hadden gezet, bij het beantwoorden van de vragen van Adobe. Het overgrote merendeel van hen realiseert zich nog wel dat hun vaardigheden op dit moment tekort schieten om succesvol te opereren in een technologisch hoogwaardige(r) kantooromgeving.

Maar dat er werk verdwijnt als machines taken van hen overnemen, komt kennelijk niet bij ze op. Wat dat betreft zou de opkomst van robotic process automation in de backoffice hen moeten waarschuwen. Bedrijven halen er ‘meer dan marginale’ baten uit, en dat komt niet omdat ze plotseling meer gaan verdienen aan hun backoffice-taken.

En dan hebben we het nog over een basale vorm van robotisering, die inderdaad de routineklusjes overneemt. Kunstmatige intelligentie kan ook wel degelijk banen overbodig maken waar je dat niet meteen zou verwachten. De 34 medewerkers van de afdeling claimafhandeling van de Japanse verzekeraar Fukoku Mutual Life Insurance die naar huis mochten toen IBM’s Watson hun baan overnam, kunnen daar van meepraten. De verzekeraar verdient de investering van 1,7 miljoen dollar en bedrijfskosten van 128.000 dollar per jaar binnen 2 jaar terug.

Kantoorbanen zijn niet de enige die geraakt zullen worden door de opkomst van kunstmatig intelligente technieken. Ook IT-beroepen zullen deels overbodig en deels inhoudelijk anders worden door de inzet van AI. Dat geldt zeker 7 beroepsgroepen verdeeld het hele spectrum van beheerder tot ontwikkelaar, zoals we deze zomer op de website beschreven.

Ook IT-beroepen zullen deels overbodig en deels inhoudelijk anders worden door de inzet van AI

Er is voor ICT’ers ook goed nieuws bij alle onzekerheid die de opkomst van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt zaait: van alle beroepsgroepen zijn zij het best geëquipeerd om een rol te spelen bij de ontwikkeling van de systemen die onze toekomst vorm gaan geven. En dat hoeft niet de wereld te kosten. Andrew Ng, een toonaangevend AI-expert die zijn sporen heeft verdiend aan de Stanford University, bij Google en bij Baidu biedt al cursussen aan voor 49 dollar per maand. Ng verwacht dat AI honderdduizenden banen gaat scheppen. Wie zich zorgen maakt om zijn carrièreperspectief en/of zich afvraagt hoe hij deel kan gaan uitmaken van ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen, kan daar nu dus makkelijk wat aan doen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in