Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-specialist worden? Dan kan voor 49 dollar per maand

Er zijn honderdduizenden mensen nodig met vaardigheden op het vlak van kunstmatige intelligentie; daarvan is Andrew Ng overtuigt. Die zijn er nu niet, en daarom besloot hij er wat aan te doen.
Andrew Ng
© Coursera
Coursera

Andrew Ng is - zeker wanneer je het over kunstmatige intelligentie hebt - niet de eerste de beste. Hij werkte als professor aan de Stanford University en deed daar onderzoek naar data mining en machineleren. Hij werkte onder meer aan de ontwikkeling van de eerste autonome helikopter en aan het Stanford Artificial Intelligence Robot-project.

Bij een uitstapje naar Google leidde hij het Google Brain Deep Learning Project. Eén van zijn wapenfeiten was de ontwikkeling van een neuraal netwerk dat autonoom in staat was uit het bekijken van YouTube-video's zonder verdere instructie af te leiden dat er zoiets als katten bestond, en deze vervolgens te herkennen op andre filmpjes. Van 2014 en 2017 deed Ng onderzoek bij het Chinese Baidu naar big data en AI.

Bedrijven investeren fors in AI

Volgens Ng heeft AI enorme potentie. En hij staat daar niet alleen in. Bedrijven als Amazon, Google en Microsoft investeren er zwaar in. Volgens een onderzoek van Paysa heeft Amazon 1178 AI-specialisten in dienst, Google 563 en Microsoft 275. Opgeteld steken Amerikaanse bedrijven 650 miljen dollar in AI-specialisten, aldus Paysa. Ng kijkt allen wel verder dan de toepassing van kunstmatige intelligentie voor winstdoeleinden. Ook voor maatschappelijke doelen als verbeteren van de watervoorziening in steden of betere allocatie van resources in minder ontwikkelde gebieden is AI cruciaal, zei Ng in gesprek met Wired. "Het klinkt misschien naïef, maar ik wil dat we een nieuwe op AI gestoelde samenleving gaan bouwen", zegt hij.

Om een steentje bij te dragen aan het opleiden van de vele honderdduizenden AI-specialisten die werk zullen kunnen vinden bij bedrijven en daarbuiten, begint Ng nu een online cursus. Dat doet hij via een nieuw bedrijf, Deeplearning.ai, dat daarbij samenwerkt met Coursera.  Coursera is overigens ook een project van Ng; hij hielp dat bedrijf in 2012 oprichten en zit nog steeds in de raad van bestuur.

49 dollar per maand

Deelname aan de online cursussen van Deeplearning.ai kost 49 dollar per maand, weet Wired. De eerste cursus - titel Neural Networks and Deep Learning - start op 15 augustus, en duurt een maand. Na afloop zul je in staat zijn deep learning toe te passen in je applicaties, is de belofte van Deeplearning.ai.

Je moet wel enigszins belagen ten ijs komen. Tijdens de cursus oefen je met het bouwen van neurale netwerken in Python. Python hoef je niet te beheersen, zegt Ng, maar enige programmeerkennis is wel vereist. Enige kennis van zaken op het gebied van machineleren is nuttig, maar niet nodig, aldus Ng.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in