Overslaan en naar de inhoud gaan

Kunstmatige intelligentie maakt VoetbalTV mogelijk

De KNVB en Talpa zetten samen VoetbalTV op, een kanaal waarop alle amateurwedstrijden van de clubs die meedoen, live te volgen zijn.
Amateur voetbal
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het kanaal begint met 50 clubs, maar de verwachting is dat dit seizoen nog 300 van de ruim 3000 amateurclubs worden aangesloten, meldt De Volkskrant.

VoetbalTV levert de 360 graden camera's, maar de deelnemende clubs moeten zelf de installatie betalen zoals het ophangen van de camera's aan de lichtmasten en de internetaansluiting en de stroomvoorziening.

Cameraman overbodig

De beeldherkenningssoftware zoekt automatisch naar de bal en kan inzoomen op interessante gebeurtenissen op het veld. Doordat daar geen camera en regie meer voor nodig is, kan het kanaal goedkoop worden geproduceerd. De KNVB verwacht dat de inzet van deze technologie het amateurvoetbal op twee manieren helpt. De veiligheid op en rond het veld neemt toe omdat de beelden bij incidenten later teruggekeken kunnen worden. Maar het is voor spelers belangrijk dat zij hun glorieuze momenten nu ook kunnen delen op sociale media en kunnen tonen aan opa en oma die niet naar het veld kunnen komen.

De aanpak is al een half jaar getest in de Zaterdag Eerste Klasse A. Er kleven nog wel wat juridische haken en ogen aan. Zo geven spelers door hun deelname aan het spel impliciet toestemming dat zij gefilmd worden. Sommige spelers zullen wel willen voetballen maar zijn niet gediend van de opnames. Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die De Volkskrant aan het woord laat, moet iedereen voldoende vrijheid hebben om nee te zeggen. "Op het eerste gezicht lijkt dat hier niet het geval." Alberdingk Thijm verwacht dat de toezichthouder hier kritisch naar zal kijken.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in