Overslaan en naar de inhoud gaan

'Verandering is de enige constante’, aldus Heraclitus, toch zien we er tegenop…

Het ene project is nog niet afgerond of het volgende dient zich alweer aan. In de IT lijkt het wel alsof we niets anders doen dan migreren en veranderen. Binnen onze nichemarkt van werkplekbeheer kunnen we er zo al drie noemen waarvan er één, twee, of zelfs alle drie spelen bij veel organisaties: het uitfaseren van App-V, het vervangen van Ivanti Workspace Control en het upgraden naar Windows 11. In deze blog zetten we ze op een rij en vertellen we hoe je de pijn kunt verzachten…

IT is continu in verandering
IT is continu in verandering

Uitfaseren App-V

In 2015 kwam de meest recente versie van Microsoft’s applicatie virtualisatie en -delivery oplossing App-V uit, waarna de actieve ontwikkeling is gestopt. Op dit moment is App-V in ‘extended support’ tot mei 2026. Hoewel dit nog ver weg klinkt, heeft het uitfaseren van App-V behoorlijk wat voeten in de aarde. Want hoe ga je straks applicaties aanbieden aan gebruikers? Eén mogelijkheid is Microsoft’s opvolger MSIX. Op dit moment biedt MSIX echter nog lang niet alle functionaliteit en compatibiliteit zoals die in App-V beschikbaar waren. Het gevolg is dat steeds meer organisaties kijken naar alternatieve strategieën voor hun applicatie delivery en -management.

Een onderwerp dat vaak ter tafel komt bij klanten, is of App-v überhaupt nog past bij deze tijd. De technologie en methodologie dateert immers van jaren geleden. Inmiddels is de wereld veranderd en leven we niet meer in een homogene werkplekomgeving (we dachten allemaal dat het VDI zou worden toch?) maar in een hybride situatie. De mogelijkheid om ook in deze hybride situatie met één oplossing alle applicaties te kunnen aanbieden, maakt onze FlexApp oplossing een populair alternatief. Applicaties worden eenmalig gepackaged en daarna platform-onafhankelijk aangeboden.

Natuurlijk heeft FlexApp allerlei voordelen, maar omdat deze blog gaat over het vereenvoudigen van migraties, zullen we enkel het grote voordeel benoemen van migreren naar FlexApp: Liquidware heeft een maatwerk oplossing ontwikkeld waarmee bestaande App-V packages direct geconverteerd kunnen worden naar FlexApp packages. De compatibiliteitsratio ligt rond de 90% waardoor de conversietool de migratie daadwerkelijk een stuk efficiënter en eenvoudiger maakt. Zie voor meer informatie: https://liquidware.eu/appv-converter/

Vervangen Ivanti Workspace Control

Het vroegere RES Workspace Manager bood de mogelijkheid om gebruikersomgevingen tot in detail te beheren. In 2017 nam Ivanti de RES organisatie over en werd de oplossing omgedoopt tot Ivanti Workspace Control (IWC). Sinds begin dit jaar is bekend geworden dat IWC end-of-life zal gaan eind 2026. Ook hier geldt dat de ontwikkeling van het product al een tijd stilstaat en dat de oplossing niet meer toekomstbestendig is.

Bij Liquidware hebben we een net zo mooie oplossing om de gebruikersomgeving te beheren: ProfileUnity. Profielen worden losgekoppeld van het OS waarna ze onafhankelijk te beheren zijn en universeel overdraagbaar worden naar ieder Windows platform. Binnen IWC wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘building blocks’. Ook hier hebben we een oplossing ontwikkeld die deze building blocks direct kan importeren in ProfileUnity waardoor bestaande instellingen niet opnieuw hoeven te worden geconfigureerd. Los van het feit dat er maar weinig alternatieve oplossingen zijn voor IWC, is mijn inschatting ook dat een migratie naar ProfileUnity zo’n 50% sneller gaat dan migreren naar een ander platform. Bovendien kunnen contextuele instellingen toegevoegd worden, waardoor direct wat vinkjes gezet worden voor de NIS-2 richtlijnen. Zie voor meer informatie: https://liquidware.eu/iwc-converter/

Migreren naar Windows 11

Last but certainly not least, is de migratie naar Windows 11. Deze geldt voor alle Windows georiënteerde organisaties en heeft bovendien de meest strakke deadline: 14 oktober 2025 houdt het support op. Helaas hebben we geen eenvoudige tool waarmee je zomaar van W10 naar W11 migreert. Wel biedt de combinatie van FlexApp en ProfileUnity de mogelijkheid om de migratie aanzienlijk te vereenvoudigen. Doordat met onze oplossingen zowel de applicaties als gebruikersprofielen losgekoppeld worden van het OS, worden zij niet beïnvloed door een nieuw OS. Het OS kan onafhankelijk beheerd en dus gewijzigd worden (net als dat de applicaties en profielen onafhankelijk beheerd kunnen worden). De applicaties en gebruikersprofielen worden daarna eenvoudigweg op een nieuw OS aangeboden.

Kortom, je hoeft niet wakker te liggen van deze wijzigingen rondom de werkplek, maar je moet wel actie gaan ondernemen. Immers, verandering vereist voorbereiding!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in