Overslaan en naar de inhoud gaan

App-V en Ivanti Workspace Control end-of-life… wat nu?

De markt van End User Computing is behoorlijk in beweging. Organisaties moeten keuzes maken over hoe zij hun werkplek in de toekomst willen beheren en hebben daarbij te maken met diverse end-of-life deadlines: Microsoft’s App-V in april 2026 en Ivanti Workspace Control in december 2026. Wat zijn de gevolgen en alternatieven? Waarom is alleen Intune geen sluitende oplossing? En hoe maak je het beheer zo efficiënt en toekomstbestendig mogelijk?

werkplekbeheer
De toekomst is al begonnen

Liquidware heeft hier een heldere visie op: beheeroplossingen moeten altijd kunnen worden ingezet, ongeacht het delivery platform (fysiek, virtueel of cloud), ongeacht de Windows versie en ongeacht welke wijzigingen nog volgen op de werkplek. Vanuit deze multi-platform gedachte heeft Liquidware haar producten ontwikkeld, waaronder de User Environment Management oplossing ‘ProfileUnity’ en de Application Management oplossing ‘FlexApp’. Met het oog op alle veranderingen in de markt van werkplekbeheer, een korte introductie:

User Environment Management met ProfileUnity

De ‘moderne’ werkplek wordt ondersteund door een moderne architectuur. In de praktijk betekent dit vaak een hybride en cloud-gebaseerde omgeving met verschillende typen devices. Om eindgebruikers veilig en efficiënt te kunnen laten werken is een User Environment Management oplossing nodig die flexibel met deze componenten (met name het cloud-component) kan omgaan. ProfileUnity biedt een alternatief voor Ivanti Workspace Control en verrijkt het gebruik van oplossingen zoals Intune.

Waarom ProfileUnity?

  • Ontkoppelen van profielen: ProfileUnity koppelt gebruikersprofielen los van het Windows OS, waardoor deze universeel overdraagbaar en compatibel worden met elk Windows-OS. Dit heeft grote voordelen bij shared devices, tijdens migraties of bij disaster recovery.
  • Toevoegen van context: er is veel gespecialiseerde (script)kennis nodig om contextuele instellingen voor gebruikers te creëren. Met ProfileUnity als aanvulling op standaard tooling (zoals Intune) wordt contextueel werkplekbeheer eenvoudiger en efficiënter.
  • Verlagen beheerlast: omdat geen scripting nodig is, wordt de complexiteit verminderd en besparen beheerders veel tijd: het toevoegen van contextuele informatie kost 3 minuten in plaats van 3 uur. Wijzigingen worden bijna realtime verwerkt en zijn niet afhankelijk van een synchronisatiebeleid. Daarnaast vraagt het beheer met ProfileUnity geen SQL-omgeving en kunnen werkplekken direct vanaf het netwerk of internet hun instellingen ophalen.
  • Meer grip op beveiliging: beveiligingsrisico's worden beperkt door de toegang tot ongewenste programma's te verwijderen of een nieuw beveiligingsbeleid af te dwingen bij gebruikers.
  • Direct converteren: om eerdere investeringen niet verloren te laten gaan en de transitie soepel te laten verlopen, biedt Liquidware de mogelijkheid om instellingen en configuraties (building blocks) uit Ivanti direct te converteren naar modules in ProfileUnity.

Application Management met FlexApp

Veel organisaties maken nog steeds gebruik van de applicatie virtualisatie en -delivery oplossing App-V van Microsoft. Sinds 2015 is de actieve ontwikkeling op App-V gestopt en op dit moment is het product in ‘extended support’ tot mei 2026. Microsoft werkt aan een opvolger in de vorm van MSIX. MSIX biedt maar een klein deel van de functionaliteit en compatibiliteit zoals die in App-V beschikbaar waren. Het gevolg is dat steeds meer organisaties kijken naar andere oplossingen voor hun applicatiemanagement. Liquidware biedt met FlexApp een toekomstbestendig alternatief.

Waarom FlexApp?

  • Ontkoppelen van applicaties: FlexApp koppelt applicaties los van het OS en plaatst ze in een eigen ‘laag’, waardoor ze eenvoudig en flexibel op elk platform (fysiek, virtueel of cloud) kunnen worden aangeboden. Ook meerdere Windows versies, hybride omgevingen of meerdere applicatieversies die naast elkaar moeten bestaan, vormen geen probleem.
  • Toekomstbestendig: wanneer een organisatie haar werkplek in de toekomst wil migreren, blijft FlexApp met bijbehorende packages bruikbaar. FlexApp integreert naadloos met alle toonaangevende werkplekken (Citrix, VMware, AVD, W365, etc.) en beheeroplossingen zoals Intune.
  • Meer grip op beveiliging: om te voldoen aan beveiligingseisen moeten applicaties vaker geupdatet worden, maar dat kost veel tijd en resources. Met FlexApp kan een applicatie geupdatet worden zonder het OS, andere applicaties of het base image aan te raken. Dit gaat sneller, er zijn minder testen nodig en risico’s worden beperkt.
  • Vereenvoudigen migraties: aangezien de applicaties in een eigen ‘laag’ bestaan, kun je het OS migreren of updaten terwijl de applicatie laag intact blijft. Hierdoor is er minder complexiteit, wordt het update-proces versneld en is er minimale overlast voor eindgebruikers
  • Direct converteren: Liquidware biedt de mogelijkheid om App-V packages rechtstreeks te converteren naar het FlexApp formaat en vervolgens aan te bieden op het gewenste platform.

Ook op zoek naar alternatieven, en benieuwd hoe het werkt?

De end-of-life datums van App-V en Ivanti Workspace Control komen snel dichterbij en vragen de nodige voorbereidingen. Is uw organisatie ook op zoek naar alternatieven? Op 6 juni aanstaande organiseert Liquidware een webinar over bovenstaande onderwerpen. Tijdens dit webinar wordt dieper ingegaan op de mogelijkheden na IWC en App-V en de rol die Liquidware daarin kan spelen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en een korte demo van ProfileUnity en FlexApp wordt getoond hoe toekomstbestendig werkplekbeheer eruit kan zien.

Schrijf je vrijblijvend in via: https://liquidware.zoom.us/webinar/register/8017132618498/WN_YN8cp4srQIyST_SNpuPX8w

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in