Overslaan en naar de inhoud gaan

Vijf IT-dossiers die voor hoofdpijn zorgen: wat is het medicijn?

IT-verantwoordelijken staan voor een aantal uitdagende dossiers die soms flinke hoofdpijn kunnen veroorzaken. Laten we eens kijken naar de vijf veelvoorkomende IT-hoofdpijndossiers en hoe je ze kunt aanpakken.

Raak niet verstrikt in de IT-hoofdpijndossiers
Raak niet verstrikt in de IT-hoofdpijndossiers
Cegeka

Budget 

"Wat kost het?" Dit is vaak een van de eerste vragen die in je opkomt zodra je met een IT-project of business transformatie wil starten. Dit is echter geen vraag die eenvoudig te beantwoorden is. De wereld is volop in beweging en de ontwikkelingen in de IT-wereld gaan razendsnel. Daarnaast worden IT-kosten verspreid over de organisatie gemaakt. Het beheren van IT-budgetten kan daarom een lastige taak zijn. Om deze hoofdpijn te verlichten, is het belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van de kosten en je prioriteiten. Investeer in cross-functionele teams én moderne tools en technologieën die de gemaakte kosten nauwgezet monitoren en voor inzicht zorgen. Op basis hiervan kun je actie ondernemen en je kosten beheersbaar houden. 

Kennis en kunde

Heb je besloten dat je met een IT-transformatie wil starten, dan kan het zijn dat je andere kennis en kundere in huis moet hebben. Het vinden van gekwalificeerd IT-personeel is je volgende uitdaging. Zorg voor een goed opleidingsprogramma en stimuleer kennisdeling binnen je teams. Overweeg ook samenwerking met externe experts om specifieke vaardigheden aan te vullen.

Security

Door een nieuw IT-traject verandert ook je security-landschap. Als je jouw IT-landschap blijvend wil beveiligen, dan vraagt security continu je aandacht. Beveiliging is cruciaal, vooral met de toenemende cyberdreigingen van ons huidige tijdperk.

Onze drie adviezen: Vertrouw niet (alleen) op de beveiliging van je IT-leverancier, stap af van je legacy-systeem, én besef dat je beveiliging nooit af is.

Complex IT-landschap

Tevens worstelen veel bedrijven met een complexe IT-omgeving, bestaande uit een lappendeken van verschillende systemen en applicaties. Dit complexe IT-landschap kan de flexibiliteit en vernieuwing die je met de IT-transformatie teweeg wil brengen belemmeren. Om een toekomstbestendige infrastructuur te creëren, is het belangrijk om te streven naar vereenvoudiging. Waar mogelijk, moet je systemen en applicaties stroomlijnen en integreren. Een goed doordachte architectuur kan helpen om het IT-landschap beheersbaar te houden. Daarnaast is het cruciaal om medewerkers mee te nemen in dit proces, kritisch te kijken naar huidige licenties en leveranciers, en te zorgen voor adequate training en vastlegging. Door deze stappen te nemen, kan je jouw IT-omgeving vereenvoudigen en toekomstbestendig maken.

Inzicht en controle

Tot slot is het van groot belang om zoveel mogelijk IT-storingen te voorkomen. Dit vraagt om inzicht en controle in de IT-omgeving. Om hiermee aan de slag te gaan, is het belangrijk om eerst het monitoringsproces te versimpelen. Meet de prestaties vanuit verschillende invalshoeken en breng de data samen, zodat je een integraal beeld krijgt. Doorbreek hiervoor de datasilo's binnen de organisatie en bundel de beschikbare data uit het gehele IT-landschap. Monitor vervolgens vanuit één centrale tool, in plaats van meerdere losse systemen. Investeer in geavanceerde monitoringtools en rapportagesystemen om een duidelijk beeld te krijgen van de prestaties en risico's van de IT-omgeving. Door deze stappen te nemen, kan je IT-storingen beter voorkomen en de IT-transformatie optimaliseren.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor al deze vijf hoofdpijndossiers bestaat dus een medicijn. Maar voorkomen is beter dan genezen. In onze gids over cloudtransformatie lees je hier alles over.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in