Beheer

Dit is een bijdrage van Cegeka
Cloud
Krijg grip op je cloudkosten met deze drie instrumenten

Krijg grip op je cloudkosten met deze vier instrumenten

'Als je de kosten uit het oog verliest, kan de cloud een dure grap worden'

10 november 2022
Door: Cegeka , partner

'Als je de kosten uit het oog verliest, kan de cloud een dure grap worden'

Naar de cloud gaan brengt talloze voordelen en mogelijkheden met zich mee. Denk aan een snellere time-to-market, innovatiemogelijkheden en snel schakelen in snel veranderende omstandigheden. Máar, als je de kosten uit het oog verliest, kan het ook een ontzettend dure grap worden. Ivo Haagen, Azure Cloud Evangelist bij Cegeka, licht belangrijke instrumenten toe om weer controle over je cloudkosten te krijgen.

1. Reserved Instances

In de cloud wordt veel gebruik gemaakt van het pay-per-use model. Breng het verwachte gebruik in kaart en reserveer de benodigde virtuele machine. Azure biedt hiervoor de zogenoemde ‘reserved instances’ aan: door het gebruik vooraf te reserveren krijg je korting op de kostprijs. Een testomgeving gebruik je niet constant, hiervoor kan je beter wél gebruik maken van het standaard pay-per-use model. Ga per workload na of je het gebruik kan voorspellen en baseer hier de keuze op of je ze wel of niet gaat reserveren.

2. Policies

Het tweede instrument dat Azure aanbiedt zijn policies. Met een policy leg je beperkingen op aan het gebruik van de resources in de cloud, zo kan je bijvoorbeeld instellen dat een bepaalde gebruiker of gebruikersgroep een bepaalde virtuele machine opstart die veel kost. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn in een regio waar netwerkverkeer naar een andere workload te duur is.

3. Rightsizing

Met rightsizing stem je de capaciteit van de cloudresources zoals de hoeveelheid RAM, CPU of opslag af op de workloads die erop draaien. Op deze manier verspil je geen capaciteit.

Natuurlijk is capaciteit dynamisch, maar ook hier kan je door data inzicht krijgen in de benodigde capaciteit op elk moment. Neem bijvoorbeeld je website, misschien heb je dagelijks tussen 9 en 12 meer bezoekers dan op de andere momenten. Laat die server tussen 9 en 12 automatisch opschalen en daarna weer afschalen.

4. Tagging

Het laatste instrument dat ik wil benoemen is tagging. Door middel van het toekennen van de juiste tags aan resources kan je de kosten overzichtelijk splitsen per project, afdeling of interne kostenplaats.

Pro-tip: stel een waarschuwing in zodat je een melding krijgt zodra een project zijn budget (bijna) overschrijdt. Dit voorkomt lastige situaties in de toekomst.

Wil jij ook lagere cloudkosten, maar kom je er met bovenstaande instrumenten nog niet helemaal uit?

Bij Cegeka hebben we meer dan 25 jaar ervaring in IT-infrastructuuroplossingen en kunnen we je cloudkosten met zekerheid verlagen. Onze aanpak bestaat uit drie stappen. Eerst kijken we naar je cloudomgeving, dan brengen we de kostenoptimalisaties in kaart en tot slot maken we een gedetailleerd actieplan om deze kostenoptimalisaties uit te voeren én je cloud uiteindelijk ook kostenefficiënt te houden. Dankzij de gerealiseerde kostenbesparing houd je meer geld over voor de modernisering van de applicaties of verdere digitalisering van jouw organisatie. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze gratis Cloud Enablement Solution Sheet.

Reactie toevoegen