Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overwegend positief' Europa onderhandelt nog over encryptie bij scanplannen

De Europese lidstaten zijn overwegend positief over de plannen om alle chatberichten van Europeanen verplicht te controleren op kindermisbruik en grooming. Dat laat minister Yesilgoz-Zegerius van Justitie en Veiligheid weten in de raad Justitie en Binnenlandse Zaken. Over encryptie-maatregelen wordt nog onderhandeld.
minister van Justitie en Veiligheid
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De Europese commissie wil techbedrijven en berichtendiensten gaan verplichten om de inhoud van berichten te controleren op kindermisbruik en grooming, maar er bestaan zeer grote zorgen over de plannen bij onder meer privacytoezichthouders en burgerbewegingen, die vrezen dat de maatregelen een inbreuk zijn op de privacy van Europeanen. De VDD wilde van Yesilgoz in de raad weten hoe het Europese krachtenveld eruitziet gelet op het behoud van encryptie.

Volgens de minister zijn de landen overwegend positief over de plannen, maar over de effecten voor encryptie is nu nog geen duidelijkheid. De Europese Commissie stelt zelf dat het berichten scannen op kindermisbruik end-to-end encryptie niet onmogelijk maakt. Op dit moment is er nog altijd discussie over de te nemen maatregelen tussen de verschillende lidstaten. Enkele landen zijn van mening dat end-to-end encryptie niet in de weg mag staan van de plannen, waar anderen stellen dat hier niet aan getornd mag worden.

Nederlandse inbreng

Partij voor de Dieren diende eerder een motie in die oproept tot het in stand houden van end-to-end encryptie, die het kabinet heeft overgenomen. Yesilgoz herhaalde in de raad dat het kabinet Europese voorstellen die end-to-end encryptie verzwakken of onmogelijk maken niet zal steunen. Hoewel de lidstaten dit moment overwegend positief zijn over het plan om chatberichten te scannen, zijn, maatregelen met betrekking tot encryptie voorlopig nog onduidelijk en afhankelijk van de onderhandelingen.

“Op dit moment wordt onderhandeld over het voorstel en worden de bepalingen nauwkeurig en kritisch bezien. Daarbij wordt ook gekeken naar de effecten van het detectiebevel op end-to-end encryptie", zo schrijft de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in