Overslaan en naar de inhoud gaan

Grootste Oekraïense telecomaanbieder doelwit van hack, luchtalarm buiten gebruik

De grootste telecomaanbieder van Oekraïne Kyivstar zegt dat zijn diensten dinsdag zijn platgelegd door een "krachtige" hackaanval. Alle 24 miljoen klanten hebben last van de aanval, deels doordat het bedrijf uit voorzorg alles heeft platgelegd.

hack
Shutterstock.com

De bestuursvoorzitter van het bedrijf zegt dat door de aanval de IT-infrastructuur "aanzienlijk beschadigd" is. De voorzieningen zijn "gedeeltelijk verwoest", aldus topman Oleksandr Komarov. Het was volgens hem onmogelijk om de aanval "op virtueel niveau" te pareren. Daarom zijn de diensten van het bedrijf fysiek stilgelegd "om voor de vijand de toegang te beperken".

Problemen bij banken 

Het bedrijf meldde eerder op de dag dat gegevens van klanten niet in gevaar zijn gekomen. Wel heeft de verstoring ook indirecte gevolgen doordat bedrijven en organisaties uit andere sectoren geen gebruik kunnen maken van hun internetverbinding. Zo melden twee Oekraïense banken problemen, onder meer met betaalautomaten. In de noordoostelijke stad Soemy is het luchtalarm "tijdelijk buiten gebruik".

Kyivstar is een dochterbedrijf van VEON dat in Amsterdam gevestigd is. Oekraïne zegt dat Rusland geregeld cyberaanvallen uitvoert op Oekraïense netwerken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in