Overslaan en naar de inhoud gaan

Britse premier hekelt Russische hackaanvallen op Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk gaat Oekraïne opnieuw helpen bij het verbeteren van zijn cyberverdediging. Voor het beschermen van "kritische infrastructuur" tegen Rusland stelt de Britse regering 16 miljoen pond (18,7 miljoen euro) beschikbaar. Daarbij hekelt de Britse premier Rishi Sunak de cyberaanvallen die worden uitgevoerd op burgers.
Britse overheid
© Gov.uk
Gov.uk

De Britten maakten vorig jaar al 6,35 miljoen pond vrij voor het verdedigingsprogramma. Dat was toen voor het stijgende tempo van Russissche cyberactiviteiten tegen Oekraïne, volgend op de fysieke invasie door legereenheden begin vorig jaar. Met de nieuwe steun moet Oekraïne beter in staat zijn Russische cyberaanvallen te detecteren, af te slaan en te voorkomen. Ook moet het geld helpen bij het verzamelen van bewijs tegen de daders.

Oproep aan bedrijfsleven

De Russische invasie in Oekraïne beperkt zich niet alleen tot het land, benadrukt de Britse premier Rishi Sunak. In een verklaring waarin de steun wordt aangekondigd, spreekt hij van "misselijkmakende pogingen tot aanvallen op cyberinfrastructuur die vitale diensten aan onschuldige Oekraïners levert, van bankieren tot energievoorziening".

De Britse regering gaat ook aankloppen bij de privésector: premier Sunak doet oproepen aan bedrijven en ondernemers om ook steun bij te dragen. Deze oproep staat gepland voor aankomende woensdag, op de eerste dag van een tweedaagse conferentie waar de Oekraïnse president Volodymyr Zelensky via videoverbinding aanwezig zal zijn.

Rusland terugdrijven

De insteek van de steunvraag aan het bedrijfsleven zal herstel en wederopbouw van het aangevallen land zijn. Daarbij gaat Sunak benadrukken dat een financieel sterker en technologisch geavanceerd Oekraïne beter in staat zal zijn om Rusland terug te drijven achter diens eigen landsgrenzen. Persbureau Reuters weet nog te melden dat er een nieuw digitaal platform wordt ontwikkeld om Oekraïense en internationale bedrijven met elkaar te verbinden om beter samen te kunnen werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in