Overslaan en naar de inhoud gaan

Douane kan Nuctech-scanners blijven gebruiken: geen gevaar voor nationale veiligheid

De Douane mag Chinese röntgencamera’s van Nuctech blijven inzetten. Dat schrijft schrijft demissionair staatssecretaris Aukje De Vries van Financiën in antwoord op Kamervragen van Attje Kuiken (PvdA). In België werd onlangs besloten dat uitsluiten wél mag.

Afluisteren
Checkmarx

Kuiken stelde Kamervragen nadat de Raad van State besloot dat de Belgische overheid een Chinese leverancier mag uitsluiten bij een aanbestedingsprocedure voor scanners, vanwege een veiligheidsrisico. Kuiken wilde weten of Nederland niet hetzelfde beleid moet voeren.

Leveranciers uitsluiten

Het is volgens De Vries in Nederland niet mogelijk een leverancier uit te sluiten die wel aan de gestelde eisen en voorwaarden voldoet van de aanbestedingswet. Alleen wanneer de nationale veiligheid in het geding komt als de vertrouwelijkheid, integriteit of beschikbaarheid van scan- en detectieprocessen van de Douane worden aangetast. Dat is volgens de staatssecretaris na onderzoek van TNO niet het geval gebleken. In België speelde mee dat de scanners niet in een standalone situatie worden gebruikt, maar zullen worden opgenomen in een meer omvattend netwerk.

Op de vraag of De Vries de leveranciersrelatie tussen Nederland en Nuctech te heroverweegt, mede vanwege AIVD-waarschuwingen omtrent de belangen van China bij economische spionageactiviteiten en een Amerikaanse waarschuwing om geen Nuchtech apparatuur te gebruiken, antwoordt De Vries dat ze het belang om scanprocessen veilig in te richten onderschrijft.

Afhankelijkheid verminderen

Omdat economische onafhankelijkheid hoog op de agenda staat, treedt De Vries in overleg met de minister van Economische Zaken om mogelijkheden te verkennen de afhankelijkheid van een enkele leverancier verder te verminderen. Dankzij samenwerking met andere Europese Douane-organisaties, waaronder bijvoorbeeld de Belgische Douane, moeten scanleveranciers voortaan een kwalitatief hoger aanbod doen, zodat op kwaliteitsaspecten hoger worden.

Bij de inkoop worden nationale veiligheidsoverwegingen volgens de staatssecretaris meegewogen. “Bij de aanschaf en implementatie van apparatuur wordt rekening gehouden met zowel eventuele risico’s in relatie tot de leverancier, als met het concrete gebruik van de systemen, bijvoorbeeld waar het gaat om toegang tot systemen door derden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in