Overslaan en naar de inhoud gaan

Douane wil datagedreven organisatie worden met voorspellende algoritmen

De Douane geeft in 2024 bijna 20 miljoen uit aan ICT, dat wordt duidelijk uit de Miljoenennota 2024. Met name het aanpassen van ICT-systemen vergt flinke investeringen. Voor de post ‘ICT Opdrachten’ staat een kleine 18 miljoen euro genoteerd die worden uitgegeven aan douanespecifieke digitale diensten, middelen en communicatie.

Miljoenennota
Miljoenennota
ministerie van Financiën (foto: Martijn Beekman)

Daarnaast wordt er ook zo’n 1,5 miljoen uitgetrokken voor de toerusting van douaneambtenaren met telefoons, laptops en werkplekken.

In de Miljoenennota beschrijft het kabinet de ambitie om van de Douane een een data-gedreven organisatie te maken. “Dat wil zeggen: een organisatie die handhavingsbeslissingen neemt op een transparante wijze, aan de hand van analyses van feitelijke data en met behulp van algoritmen die risico’s kunnen voorspellen.”

Het kabinet stelt dat die stap cruciaal is voor het uitvoeren van de douanetaken. “Deze ontwikkeling raakt veel aspecten van de bedrijfsvoering, waaronder de informatievoorziening.” Maar er dreigen problemen. De ontwikkelcapaciteit voor ICT staat onder druk. "Naast deze ontwikkeling hebben namelijk ook nieuwe EU-wetgeving, verhoogde externe dreigingen en digitalisering van de douaneprocessen grote impact op de inzet van ICT-capaciteit.”

Onderhoud systemen

In de tussentijd is de Douane bezig met noodzakelijk onderhoud en de gewenste vernieuwingen van systemen. “De continuïteit van de dienstverlening aan burgers en bedrijven moet gewaarborgd zijn tijdens de ontwikkeling en het onderhoud. Hiervoor zal de Douane de komende jaren moeten investeren in digitale portalen, versterking van klantmanagement en interactiesystemen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in