Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees IT-systeem douane vertraagd

De invoering van nieuwe IT-systemen voor douanediensten in de EU loopt forse vertraging op. De deadline van 2020 wordt niet gehaald en moet wellicht worden opgeschoven naar 2025, meldt de Europese Rekenkamer in een rapport.
Douane Rotterdam
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De vertragingen komen vooral door veranderingen van projecten, te weinig geld en stroperige besluitvorming. De Europese Commissie heeft daar volgens de controleurs onvoldoende over gerapporteerd.

Langdurig project kost
honderden miljoenen

De EU werkt al vijftien jaar aan de modernisering van de douane. In de periode 2014 tot en met 2020 is 523 miljoen euro beschikbaar om op EU-niveau systemen te kopen, ontwikkelen en onderhouden. De lidstaten draaien op voor de ontwikkeling en kosten van de nationale systemen.

Een groot deel van de douaneheffingen stroomt naar de Europese begroting. Vorig jaar ging het om ruim 20 miljard, ofwel 15 procent van het budget. "De digitalisering en modernisering van de douaneprocessen is van cruciaal belang voor de EU”, aldus rekenkamerlid Eva Lindström. "Die moeten de EU helpen als grootschalig handelsblok te opereren, de economische activiteit en groei ten goede komen en de veiligheid en zekerheid van de EU-burgers vergroten.''

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in