Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberaanval verstoort alarmeringsknoppen voor hulpbehoevende Nederlanders

Een landelijk alarmeringssysteem waarmee bijvoorbeeld ouderen met een druk op de knop om hulp kunnen vragen, kampt al sinds zondag met een storing. Het gaat om een systeem van Tunstall, dat spreekt van een cyberaanval. Een medewerker van dat bedrijf benadrukt dat de storing "de hoogste prioriteit" heeft, maar kan niets zeggen over de omvang.

alarm
Shutterstock.com

Alleen al in Limburg worden zeker 3000 mensen getroffen door de storing. Het gaat om cliënten van Envida, meldt die Limburgse zorgorganisatie op haar website. Volgens Envida komen alarmeringen niet binnen bij de meldkamer en moeten mensen bij een calamiteit zelf bellen met een telefoonnummer.

Opvangen met extra mensenwerk

"Gisteravond hebben wij al onze collega's in de wijk geïnformeerd over deze storing", zegt directeur wijkzorg Ingrid van der Veld. "Zij kennen onze cliënten goed en zorgen voor extra bezoek- en contactmomenten." Volgens Envida is nog niet duidelijk hoe lang de storing zal duren en doet de organisatie er alles aan om de risico's te beperken.

Met het persoonlijke alarmeringssysteem kunnen mensen snel hulp inroepen als ze die nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, mensen met een chronische ziekte of mensen met een beperking. Zij kunnen het alarm inschakelen door een knop in te drukken, waarna hun hulpoproep direct wordt doorgeschakeld naar een centrale die normaal gesproken 24 uur per dag bereikbaar is, aldus Tunstall.

Securityhulp ingeroepen

Die aanbieder van connected care en connected health meldt in een kort bericht op zijn website dat hij slachtoffer is geworden van een cyberaanval. "Na ontdekking van de cyberaanval hebben we direct een gespecialiseerd cybersecuritybedrijf ingeschakeld." Experts van dat niet bij naam genoemde bedrijf zijn, samen met Tunstalls eigen IT-team, volop bezig met herstelwerkzaamheden. Ook zal het in de arm genomen ICT-beveiligingsbedrijf digitaal onderzoek doen naar de aanval. "We doen er alles aan om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen en de impact zo klein mogelijk te houden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in