Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware kost Ierse zorg tientallen miljoenen (niet aan losgeld)

De Ierse gezondheidszorg heeft een forse prijs betaald voor de ransomware-aanval van begin vorig jaar, wat dus niet losgeld voor de afpersers betreft. De kosten zijn opgelopen tot net iets minder dan 52 miljoen euro, blijkt nu. Het leeuwendeel daarvan is voor herstel van de versleutelde en daarmee gegijzelde systemen. Een relatief kleine kostenpost - van nog altijd miljoenen - is voor preventieve maatregelen.
Ziekenhuis lab
© Shutterstock
Shutterstock

Het door de staat gefinancierde HSE (Health Service Executive) heeft nu 51.845.579 euro gespendeerd aan de nasleep van de ransomware-aanval, meldt de Ierse krant The Independent. HSE en daarmee de Ierse gezondheidszorg is in mei vorig jaar hard getroffen door een ransomware-aanval, die volgens de Ierse minister Ossian Smyth de kern van het systeem heeft geraakt. Volgens de bewindsman was het geen staatsgedreven actie, maar een aanval door internationale criminelen die uit zijn op geld.

Geen losgeld betalen

De Ierse premier Micheál Martin heeft toen al gelijk gesteld dat er geen losgeld betaald zal worden, ondanks de ernst van de aanval. De regering heeft aan die weigering vastgehouden en daarmee is de zorg in Ierland een lang herstel tegemoet gegaan. Dat blijkt nu een kostbare operatie te zijn, waarbij 42 miljoen euro is besteed aan het herstellen van getroffen systemen.

Die kosten zijn vorig jaar gemaakt en zijn dit jaar opgevolgd door nog eens 9,7 miljoen euro aan maatregelen om herhaling te voorkomen. Het is mogelijk dat die laatste kostenpost nog oploopt, want The Independent schrijft over "9,7 miljoen euro tot op heden" aan preventie. Security-experts wijzen op met name de eerste kostenpost als bewijs voor de hoge kosten van ransomware-aanvallen. Betere bescherming vooraf had wellicht voor minder kosten gezorgd.

Openbaar rapport

De HSE heeft wel een uitgebreid rapport over de afpersingsaanval laten opstellen door consultancy PwC. Dat rapport is openlijk vrijgegeven (als PDF). Het document bevat naast een tijdslijn van de aanval ook leerzame bevindingen en aanbevelingen, die niet alleen voor de getroffen zorginstelling nuttig zijn. Zo stelt PwC in het rapport dat veel van de kwetsbaarheden die zijn belicht door de Conti-ransomware niet uniek zijn voor de HSE. "Kwesties die zijn geïdentificeerd in dit rapport zullen ook worden aangetroffen in andere organisaties."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in