Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet komt dit jaar nog met subsidie cyberkeurmerk ict-leveranciers

Er komt dit jaar nog een subsidie om een cyberkeurmerk voor ICT-leveranciers te realiseren. Dat schrijft demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De ontwikkeling zal zo'n twee jaar duren.

Tweede Kamer
Tweede Kamer
Shutterstock.com

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski verzocht het kabinet eerder met een motie om in overleg te treden met het Digital Trust Center (DTC) en brancheorganisaties om een mkb-keurmerk te realiseren waarmee zij ondersteund worden bij het vormen van securitybeleid. Adriaansens komt met haar brief daarop terug met een voortgang. 

Er is inmiddels een inventarisatie geweest met partijen naar behoeften van de markt voor een dergelijk keurmerk. Adriaanens concludeert op basis van de inventarisatie dat er vooral een meerwaarde is voor een keurmerk voor ICT-dienstverleners op gebied van cybersecurity. Die wens is sterker dan een keurmerk gericht op alleen mkb’ers. De genoemde redenen zijn onder meer dat en dat mkb'ers vaak erg afhankelijk zijn van hun ICT-dienstverlener op het gebied van cybersecurity.

Meer inzicht in genomen basismaatregelen

Het kabinet laat het initiatief uitvoeren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). “Een onafhankelijke instantie, waarbij actief samengewerkt wordt met het DTC en onder meer het initiatief ‘Samen Digitaal Veilig’ van VNO-NCW/MKB-Nederland. Uit de gevoerde gesprekken is namelijk gebleken dat hun initiatief het meest aansluit op de wens van de markt om te komen tot een keurmerk voor ICT-dienstverleners. Dit keurmerk biedt aan afnemende mkb-organisaties inzicht of de basismaatregelen van cybersecurity op orde zijn bij de dienstverlening van hun ICT-dienstverlener, zoals bij kantoorautomatisering”, aldus de minister.

Het keurmerk kan volgens de minister ook inzicht bieden aan mkb-organisaties of hun ICT-dienstverleners gekwalificeerd zijn om bij te dragen aan het eigen cybersecuritybeleid. Voor ICT-dienstverleners biedt het keurmerk een kans om zich kwalitatief te onderscheiden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in