Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland en Europa werken aan CE-keurmerk voor IoT

Het kabinet onderzoekt samen met de Europese Commissie hoe invulling kan worden gegeven aan een CE-keurmerk voor aan IoT-apparatuur. Dit keurmerk wordt gebaseerd op de Radio Equipment Directive (RED), waarvan het Agentschap Telecom toezichthouder is. Het Agentschap Telecom liet eerder al weten voorstander te zijn van het uitbreiden het CE-keurmerk van radioapparatuur.

In antwoorden op vragen van een aantal VVD-Kamerleden, waaronder ICT-politicus van het jaar Martin Wörsdörfer, schrijft Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat dat er momenteel aan keurmerk wordt gewerkt. Nederland heeft in Europa een voorstel gedaan om het huidige CE-keurmerk van de RED uit te breiden. “De Commissie heeft positief op dit voorstel gereageerd en overweegt om als eerste stap veiligheidseisen voor bepaalde productcategorieën versneld in te voeren”, schrijft Keijzer.

Apparaten die niet aan dit keurmerk voldoen, kunnen door het Agentschap Telecom van de markt worden verwijderd. Voor consumenten zal aan de hand van een markering, in de vorm van een CE-logo, zichtbaar zijn of het apparaat ook echt veilig is. “Het Agentschap Telecom houdt toezicht of dit ook terecht gebeurt”, schrijft de staatssecretaris.

Geen eigen keurmerk

De staatssecretaris schrijft dat haar voorkeur uitgaat naar een Europees keurmerk en niet naar een eigen keurmerk door bedrijven. “Een Europees keurmerk is het meest effectief en draagt bij aan de Digitale Interne Markt (het voorkomt versnippering en verstoring van het level playing field).”

Omdat de overheid totdat het keurmerk er is geen toezicht kan houden en onveilige producten van de markt kan weren, treft de overheid nu meerdere maatregelen om onveilige producten samen met bedrijven aan te pakken. “Zoals standaardisering en certificering. Met de Cybersecurity Act wordt op Europees niveau gewerkt aan een raamwerk voor (vrijwillige) cybersecurity certificatie.”

Het Agentschap Telecom trok begin vorige maand aan de bel over de veiligheid van IoT-apparatuur. Dat deed directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman in een brandbrief. Volgens het Agentschap vormt onveilige IoT-apparatuur een risico voor samenleving. Onveilige apparaten zijn vatbaar voor ongewenste toegang door internetcriminelen en cyberinfecties. Dat kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in