Overslaan en naar de inhoud gaan

Agentschap Telecom slaat alarm over veiligheid IoT

Onveilige IoT-apparatuur vormt een risico voor samenleving. Onveilige apparaten zijn vatbaar voor ongewenste toegang door internetcriminelen en cyberinfecties. Dat kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen.
caution malware code
© CC0
CC0

In een brandbrief pleit directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman voor een systeem van productregulering zoals zich dat met de CE-markering voor radio-apparatuur heeft bewezen. "Uitbreiden van dit stelsel met cybereisen is een snelle en effectieve oplossing om IoT-apparatuur veiliger te maken."

Risico neemt snel toe

De aanleiding voor de oproep van het Agentschap Telecom is de snelle groei van het aantal kwetsbare apparaten dat met internet is verbonden. Denk aan slimme thermostaten, koelkasten, smartwatches en speelgoed. Vorige week werd nog bekend dat de GPS-smarthorloges van het merk hellOO lange tijd eenvoudig de positie van kinderen prijsgaven aan wie enige moeite deed om het serienummer te raden.

Maar het Agentschap roept de industrie op niet te wachten tot de regelgeving de beveiliging afdwingt. De producenten hebben zelf een verantwoordelijkheid om de beveiliging van hun producten op orde te brengen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in