Beheer

Security
caution

Agentschap Telecom slaat alarm over veiligheid IoT

Ontwikkel minimumeisen en standaarden voor de digitale veiligheid van het ‘Internet of Things’, adviseert Agentschap

© CC0
4 juni 2018

Ontwikkel minimumeisen en standaarden voor de digitale veiligheid van het ‘Internet of Things’, adviseert Agentschap

Onveilige IoT-apparatuur vormt een risico voor samenleving. Onveilige apparaten zijn vatbaar voor ongewenste toegang door internetcriminelen en cyberinfecties. Dat kan uiteindelijk leiden tot grootschalige uitval van ICT-netwerken en geautomatiseerde bedrijfsprocessen.

In een brandbrief pleit directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman voor een systeem van productregulering zoals zich dat met de CE-markering voor radio-apparatuur heeft bewezen. "Uitbreiden van dit stelsel met cybereisen is een snelle en effectieve oplossing om IoT-apparatuur veiliger te maken."

Risico neemt snel toe

De aanleiding voor de oproep van het Agentschap Telecom is de snelle groei van het aantal kwetsbare apparaten dat met internet is verbonden. Denk aan slimme thermostaten, koelkasten, smartwatches en speelgoed. Vorige week werd nog bekend dat de GPS-smarthorloges van het merk hellOO lange tijd eenvoudig de positie van kinderen prijsgaven aan wie enige moeite deed om het serienummer te raden.

Maar het Agentschap roept de industrie op niet te wachten tot de regelgeving de beveiliging afdwingt. De producenten hebben zelf een verantwoordelijkheid om de beveiliging van hun producten op orde te brengen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.