Overslaan en naar de inhoud gaan

AP gaat dubbele pet privacy-functionaris Almere niet verder onderzoeken

De Autoriteit Persoonsgegevens ziet geen aanleiding om de vermenging van twee privacyfuncties bij de gemeente Almere verder te onderzoeken. Dat meldt de gemeente in een persbericht na een gesprek met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Afgelopen zomer ontstond na een signaal van de Ombudsman Metropool Amsterdam onduidelijkheid over een onwenselijke combinatie van twee functies.

AP
Shutterstock.com

Bij de gemeente Almere werden twee functies gecombineerd: de rol van Functionaris Gegevensbescherming (FG) met die van Privacy Information Officer (PIO).

Een woordvoerder van de AP noemde dat tegenover de nieuwssite Almere1 nog een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt, maar de werkelijkheid blijkt toch anders. In het gesprek, dat op verzoek van de AP werd gevoerd, werd duidelijk dat er geen sprake is van een vermenging van rollen maar dat er een miscommunicatie is ontstaan. Dat kwam onder meer door de verschillende 'roltitels' die werden gehanteerd voor de controlerende taken en de adviserende taken van de Functionaris Gegevensbescherming.

De AP concludeerde daarop dat binnen de gemeente Almere geen sprake is van een ongewenste situatie en dat Almere voldoet aan de kaders die de wet stelt, zo valt te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

Verschillende invulling

“De functie van Privacy Officer wordt binnen organisaties verschillend ingevuld. Hierdoor is onduidelijkheid ontstaan. Bij de aanstelling is zeer zorgvuldig gekeken naar de risico’s van mogelijke belangenverstrengeling tussen deze beide rollen. Die is voorkomen doordat een aantal taken bij het privacyteam zijn belegd, waaronder het opstellen van beleid en het uitvoeren van DPIA’s, het verwerken van datalekken en privacyverzoeken en de implementatie van beleid”, zo schrijft de gemeente.

In het gesprek heeft de AP aanvullend geadviseerd over de inbedding en de positionering van de Functionaris Gegevensbescherming binnen de gemeente.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
jk
ja karman 8 december 2023

De eerdere negatieve berichtgeving wordt niet hersteld met een bericht zoals deze.
De aangerichte schade is onvergelijkbaar lastiger te hertellen

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in