Overslaan en naar de inhoud gaan

Almere vindt deel gewiste mailboxen terug

Vorige week bleek dat er in de gemeente Almere onterecht mailboxen zijn verwijderd, waarmee de Archiefwet is overtreden. Burgemeester Franc Weerwind trok gisteren tijdens het aangevraagde debat het boetekleed aan. Volgens zijn Chief Information Officer zijn van de 80 mailboxen van oud-medewerkers die in de afgelopen 25 jaar bewaard hadden moeten blijven, er 20 teruggevonden. Over de laatste tien jaar ongeveer de helft. Het is ‘heel goed mogelijk’ dat er nog meer wordt gevonden.
Franc Weerwind
© CC-BY-SA 4.0 - Wikipedia
CC-BY-SA 4.0 - Wikipedia

Er is nog een hoop onduidelijkheid over wat er precies is gebeurd en wanneer, maar een intern onderzoek moet duidelijkheid geven, meldt Binnenlands Bestuur. Op initiatief van PVV-fractievoorzitter Van Dijk stellen de raadsleden een vragenlijst samen. Van Dijk wil ervoor zorgen dat de raad de antwoorden krijgt die de raad wil hebben en niet alleen de antwoorden die het college wil geven. Over drie weken moet het onderzoek af zijn en die vragen beantwoord. Bij verdere onduidelijkheid volgt wellicht een extern onderzoek.

Mailboxen blijken vernietigd

Er zijn volgens Weerwind twee kritieke momenten geweest. In 2018, na een wob-verzoek, werd ervan uitgegaan dat het om een incident ging. ‘Nu kijk ik daarop terug en vind ik dat een tekortkoming.’ En in 2020. ‘Een wob-verzoek van een particulier komt ten slotte op mijn tafel. Ik constateer dat ik de informatie niet kan vinden en de mailboxen blijken vernietigd. Ik zeg: dit mag niet gebeuren, die moeten permanent worden bewaard. In juni 2020 heb ik geïntervenieerd.’

Almere is er nog niet

De vraag rees hoe het zit met de informatie rondom een belangrijk dossier als de Floriade. Dat wordt uitgezocht en de burgemeester benadrukte dat er wordt gewerkt aan structurele verbetering, maar dat de gemeente er nog niet is. Het plan van een miljoen euro om het informatiebeheer te verbeteren, waar Almere vorig jaar mee begon na kritiek van de provincie, zal namelijk pas eind volgend jaar klaar zijn.

Enige zelfreflectie

De discussie in de raad ging heen en weer over of het college nou voldoende was geïnformeerd en waarom de raad dit via de media heeft moeten vernemen. Fractievoorzitter Ahles van Leefbaar Almere riep op tot ‘enige zelfreflectie. In juni zijn we geïnformeerd en als je dat stuk opnieuw leest dan hadden we daar best even over door kunnen vragen. Dat hebben we niet gedaan.’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in